Tengeri háborúkra készül Franciaország

2024. április 11. 18:42

Franciaország rendelkezik az EU legfejlettebb hadiflottájával. A francia haditengerészet egyik parancsnoka azt nyilatkozta: fel kell készülniük lehetséges tengeri harcokra.

2024. április 11. 18:42
null

Nyitókép: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT / AFP

 

Jacques Mallard ellentengernagy szerint a francia haditengerészet a rendfenntartó műveletek helyett az „ellenség” elleni háborúra készül. Amikor az 1990-es években belépett a fegyveres erőkhöz, a francia haditengerészet fő feladatai a kábítószer-kereskedők elfogása és az illegális halászat elleni küzdelem voltak. A kiképzés a Zodiac felfújható csónakok vízre bocsátásának gyakorlásából és a bűnözők elfogásából állt. Most a kiképzés a háborúra összpontosít – mondta Mallard a Politico újságírójának. 

„Egyre nagyobb az esélye, hogy tengeri harcot kell vívnunk.

Kezdünk átlépni egy olyan világból, ahol lényegében szabadon azt tehettük, amit akartunk, egy olyanba, ahol egyre rendszeresebben érezzük magunkat fenyegetve ... Most más küldetésekre képezzük ki magunkat, különösen arra, amit nagy intenzitású hadviselésnek neveznek” – jelentette ki. 

Franciaország az egyetlen uniós ország, amely rendelkezik nukleáris meghajtású repülőgép-hordozóval. A Charles de Gaulle, amely nukleáris fegyvereket is hordoz, egy nagyobb harccsoport zászlóshajója, amely nukleáris tengeralattjárókat, fregattokat és Rafale vadászrepülőgépeket is magában foglal.

Mivel Oroszország Ukrajna elleni háborúja a Fekete-tengerre is átterjedt, és az Irán által támogatott húti lázadók hadihajókat és kereskedelmi hajókat is támadnak a Vörös-tengeren, a nyugati haditengerészetnek alkalmazkodnia kell egy új környezethez, amelyben „egyre gátlástalanabb ellenfelek vannak” – mondta Mallard. 

„Ez az a pont, ahol egy kicsit agresszívebbé válunk, vagy legalábbis felkészülünk rá, hogy azok legyünk”

 – folytatta az ellentengernagy. 

Bár Franciaország nagy intenzitású tengeri hadviselésre készül, Párizs nem tekinti Kínát közvetlen fenyegetésnek – míg az Egyesült Államok igen. Mallard a Politicónak megjegyezte, hogy a francia diplomaták és politikusok rendszeresen felhívják a figyelmet Kína azon kísérleteire, hogy „destabilizálja az Egyesült Államok vezette világrendet”

 „Amíg a kínaiak nem szállják meg La Réunion szigetét, vagy nem döntötenek úgy, hogy kirúgnak minket Mayotte szigetéről, addig nincs okunk arra, hogy  fő ellenfelünkként tekintsük Kínára” – mondta Mallard a Politicónak. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:11
🍓 ️ ­­A­­ ­­d­­­ö­­g­ö­­s­ ­­l­­­á­n­y­­­o­­­k­­­ ­v­á­r­­­n­a­k­­ ­r­á­­­d­­­ 👉 𝗪­𝗪­­­𝗪­.­­­𝗖­­𝗨­­𝗠𝟰­­.­­­𝗙­­­𝗨­­­𝗡
enidecsakfeljarok
2024. április 12. 15:28
Tengeren lesz az Olimpia?
Patika
2024. április 12. 04:21
rendfenntartó műveletek helyett az „ellenség” elleni háborúra készül. ---- ok. de ki az ellenség? Ellenség az is aki nem támadta meg őket? Ha meg nem őket támadják, már nekik az ius ellenségük lehet...? Merkkora egy rakás trágya ez a nemzet..
P_F_Juli
2024. április 11. 22:02
Nekem nincs kifogásom az ellen, hogy a tengeren háborúznak.... csak a szárazföldet hagyják békén. Ha kell, egy gumicsónakkal még én is segítem a harcaikat - ha menekülniük kell, de a fegyvereket vagy a hajón, vagy a tengerben kell hagyniuk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!