A Le Pen vezette Nemzeti Összefogás nem hajlandó az AfD mellett ülni az uniós parlamentben

2024. május 21. 21:06

Ha szakadás történik a jobboldali frakcióban, előzhetnek a liberálisok.

2024. május 21. 21:06

Nyitókép: BERTRAND GUAY / AFP

Kevesebb mint három héttel az európai uniós választások előtt az európai jobboldal válságba került, miután a francia Nemzeti Összefogás közölte, hogy nem fog a német Alternatíva Németországért (AfD) párt mellett ülni a következő európai parlamenti választásokon – számolt be a Politico.

Az AfD legutóbbi nyilatkozatai nyomán nem fogunk velük együtt ülni a következő európai parlamenti ciklus során” 

– mondta Caroline Parmentier, a Nemzeti Összefogás egyik törvényhozója és az uniós kampány sajtófőnöke. A lap szerint a Marine Le Pen vezette francia párt évek óta próbál a mainstream szavazóknak tetszeni és elhatárolódni szélsőjobboldali múltjától, míg az AfD egyre keményebb nézeteket vall.

Ha szakadás történik, előzhetnek a liberálisok

Mind a francia, mind a német párt tagja az Identitás és Demokrácia (ID) frakciónak az Európai Parlamentben, amely az előrejelzések szerint a júniusi választásokon nagy támogatottságot fog élvezni. Parmentier nem pontosította, hogy a Nemzeti Összefogás tervezi-e az ID-ből való kilépést, vagy a német szélsőjobboldali párt kizárását fogja-e szorgalmazni.

Ez nem lesz hatással az ID-re egy jövőbeli mandátum esetén, mivel elég nemzetiségünk van ahhoz, hogy fenntartsuk a képviselőcsoportunkat” 

– mondta Le Pen egyik tanácsadója, aki névtelenséget kérve nyilatkozott. A POLITICO közvélemény-kutató intézet Poll of Polls felmérése szerint az ID a negyedik helyen végzett az uniós választásokon, de csak egy mandátummal lemaradva a liberálisoktól, a Renew-től. Ez mind megváltozhat, ha a két párt kettészakad.

 

Összesen 80 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Chardonnay99
2024. május 22. 20:42
A cukiskodó jobboldaliakat ledarálják a balosok, ez eddig is így volt, Le Pen történelmi hibát követ el, ha ezt figyelmen kívül hagyja.
kailniris
2024. május 22. 11:10
Sanszosan szavazat maximálásról van szó egyrészt, másrészt meg lejjebb mama nem áll szóba Le Pennékkel, amíg a jobbszélen állnak. Ha viszont sikerül besasszézni legalább jobbközépre, akkor kinéznek zsíros állások az ep-ben.
SzkeptiKUSS
2024. május 22. 11:02
Sokkal szétziláltabb a konzervatív oldal Európában, mint a ballibzöld kombináció. Nehéz lesz összefogni, még alapvető célok érdekében is.
2024. május 22. 10:56 Szerkesztve
Hümm, akkor Marine is csak egy tehetségtelen politikus! Tudomásul kell venni, hogy Németországban az AfD-én kívül, minden párt jenki zsebben van már. Tényleg nincs más alternatíva, csaj az AfD.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!