Ezek a németek... most a sorkatonaság visszaállítását fontolgatják

2024. május 15. 20:13

Az az elképesztő ötlet is felmerült, hogy a hadseregnek képesnek kéne lennie háborút vívni!

2024. május 15. 20:13
National Guardian homeland security exercise - Oberlausitz

Fotó: ROBERT MICHAEL / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

„Meg vagyok győződve arról, hogy Németországnak szüksége van valamiféle katonai sorozásra” – mondta Boris Pistorius védelmi miniszter a múlt héten az egyesült államokbeli Johns Hopkins Egyetemen, és „hibának” nevezte Angela Merkel volt kancellár döntését a sorozás megszüntetéséről. „Megváltoztak az idők” – tette hozzá. Míg a katonai szolgálat valamilyen formájának visszaállításának gondolata egyre nagyobb teret hódít, ehhez alkotmánymódosításra és milliárdok összegyűjtésére lehet szükség a több tízezer újonc gyülekezésével, élelmezésével, kiképzésével, felfegyverzésével és elhelyezésével kapcsolatos többletköltségek fedezésére – írja a Politico.

Pistorius csapata hetekig dolgozott egy ilyen rendszer működésére vonatkozó javaslatok kidolgozásával, és szerintük a nyári parlamenti szünet előtt nyilvános vitát kíván indítani a témában.

Április 22-én a védelmi minisztérium tervezői három lehetőséget tartalmazó jelentést terjesztettek elő. Az első a hadsereg jelenlegi állapotának fenntartása, de a toborzás fokozására irányuló erőfeszítések növelése. A második a 18 éves férfiak sorkatonai szolgálatának bevezetése, és akár évi negyvenezer ember kiválogatása a katonai szolgálatra, ahogy ez Skandináviában történik. A harmadik szerint minden férfi és nő számára kötelezővé tennék a katonai szolgálatot.

Olaf Scholz kancellár kedden Stockholmban viszont kijelentette, hogy nem vezetik be újra a sorkatonaságot. Mint fogalmazott: 

Ez már nem működne. Sokkal több katona volt, sokkal több laktanya, sokkal több infrastruktúra épült erre a célra.”

A sorkatonáság újbóli bevezetésének ötlete az ukrajnai orosz invázió keltette új helyzet következménye. Pistorius új katonai doktrínát terjesztett elő, amelynek célja, hogy a Bundeswehrt olyan erővé alakítsa, amely képes háborúzni, és alkalmasabb a területvédelemre.

Pistoriusnak a kabineten belül is kihívásokkal kell szembenéznie, köszönhetően a liberális szabad demokraták (FDP) és a szintén koalícióhoz tartozó zöldek különvéleményének. A szabad demokraták elutasítják az ötletet. Támogatják viszont azt az ellenzéki kereszténydemokraták. Az általános hadkötelezettség bevezetéséhez meg kell változtatni Németország alkotmányát, amihez kétharmados többségre van szükség a Bundestagban.

A Bundeswehr  2031-re 203 ezer fős sereget szeretne.

A hidegháború idején Németország a GDP-je mintegy 4 százalékát fordította védelemre, négyszázezer fős hadsereggel és 2500 nehéz harckocsival rendelkezett. Most körülbelül 180 ezer katonája van, és évek óta először éri el a NATO 2 százalékos kiadási célját egy speciális, százmilliárd eurós alapnak köszönhetően, amely valószínűleg 2028-ra kimerül.

 

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egonsamu
2024. május 16. 18:22
Egyetértek! Ha mind a 74 "gendernek" egyformán kötelezö lesz.
SimplyRed
2024. május 16. 07:36
Nem is baj, itthon is kellene, legalább ez a sok takonygerincű tinédzser tanul egy kis rendet, fegyelmet.
falcatus-2
2024. május 15. 22:35
"A Bundeswehr 2031-re 203 ezer fős sereget szeretne." Hogyan? Azt mantrázzák állandóan, ha az oroszok győznek Ukrajnában, meg sem állnak Lisszabonig. Igyekezzenek, hogy mire az oroszok már hazafelé masíroznak készek legyenek az Ardennekben pacsizni velük egyet.
Tboyka
2024. május 15. 21:47
"Bundeswehrt olyan erővé alakítsa, amely képes háborúzni, és alkalmasabb a területvédelemre." Ja! Az ukrán - orosz háborúnál is így kezdődött. Csak katonai sisakokat vagyunk hajlandóak adni. És hova is jutottunk? Pár év múlva az erős német hadsereg megindul újra Oroszország felé?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!