Kassa magyar nevével drukkolnak a DAC-osok

2023. augusztus 05. 20:00

Eközben a pályán magabiztos győzelmet aratott a dunaszerdahelyi csapat.

2023. augusztus 05. 20:00

A dunaszerdahelyi FC DAC focicsapat szombaton a kassai FC Kosice csapatát fogadta hazai pályán a szlovák bajnokságban. A mérkőzést végül jelentős fölénnyel, 5-2 arányban nyerték meg a hazaiak, de nem csak a játékosok, a szurkolók is odatették magukat a lelátón. A dunaszerdahelyi nézők között megjelent egy hatalmas plakát, amelyen két tábla látható egymás fölött. Az alsón Kassa szlovák neve (Kosice) látható pirossal áthúzva, fölötte pedig a település magyar neve olvasható egyértelmű üzenetként a szlovák lakosság felé. 

Nyitókép: Facebook/Nyugaton már megoldották

 

 

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ipolypart2
2023. augusztus 06. 16:54
Volt egy megrázó élményem. Csináltunk egy kiállítást, benne régi fényképekkel. Mindenki ott tolongott, kereste az ismerősöket, nézte magát fiatalon. Az egyik képen a Néma levente színjátszói voltak. Aztán a vendégek, szemben lévő szlovák faluból kezdtek történeteket mondani az előadásról, de minden második mondatban benne volt a néma levente. Kérdésemre nehezen elkezdte valaki, hogy a szülei korosztályában ez a szó mindennapos volt. Bekényszerítették őket szlovák iskolába úgy, hogy egy kuma hangot nem beszéltek tótul. A tanító nő pálcával verte őket, ha megszólaltak magyarul. Tehát ők voltak a néma leventék. A kép meg azért volt érdekes, mert az itteniek átmentek vendégszerepelni és mulatni, udvarolni kicsit és előadták a darabot. Legnagyobb döbbenetükre a közönség nagy része elsírta magát. Megvolt az okuk rá. Ez olyan mélyen megült még az utódokban is, hogy kb. 50év után is úgy beszéltek róla, mintha velük történt volna meg. Tehát nem véletlen Kassa Kosicevé alakulás.
Búvár Kund
2023. augusztus 06. 07:14
Sajnos az a baj, hogy abban a gyönyörű magyar városban, Márai, Rákócziak, Thököly, Zrínyi Ilona nyughelyén már csak nagyítóval lehet magyart találni. A nagyszülők még magyarok, de az unokák már elszlovákosodtak és már magyarul se tudnak.
Tibi72
2023. augusztus 05. 23:33
A magyarok alóli felszabaduláskor szlovák barátaink értésére adták a magyarul gondolkodóknak, hogy érdemes felfedezni magukban a szlovák őseiket. Aki nem tette ezt meg hivatalosan és nem hajtották át maradék hazánkba, vagy Prágába kb egy szerves anyagot oldó gyárba, akkor nagy eséllyel ugrottak az ingatlanjai, az állása, az oktatása-1957-ben balhéztak miatta a református papok, hogy a konfirmandusok nem tudnak írni-olvasni-, a gyógyítása, a nyugdíjja a közösségi szórakozása, sportolása nyilvánosan, szabad mozgás a nyilvános helyen való beszélgetés joga. Cserében meghatározott órában elmehetett a boltba és csendben bevásárolhatott. Így lehetett, hogy a magyar Kassában 98% most a tótok aránya. Aki ott magyarul beszél az turista, vagy a nagyon szépen hegedülő ottani cigányok tömege.
fjancsi
2023. augusztus 05. 23:24
Mi az az üzenet?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!