Támadnak a busók

2010. február 07. 10:44

Jövő héten újra elindul a hagyományos össznépi őrület Mohácson, a február 14-i farsangvasárnapon már reggel kilenckor elkezdődik az eszemiszom.

2010. február 07. 10:44
Eljött a busójárás ideje Mohácson: fagyok elűzésének és a tavasz köszöntésének ebben az átmeneti időszakában - egész pontosan „farsangfarkán” (idén február 9-e) - a tél koporsóját is elégetik a mohácsi főtéren megrakott hatalmas máglyán.

Csütörtöktől (február 11-től) szombatig tart majd a kisfarsang, amikor a város maskarába öltözött fiatalemberei riogatják majd a népet, meghúzgálják a lányok haját, s ha kedvük szottyan, lisztet szórnak rájuk.

A február 14-i farsangvasárnapon már reggel kilenckor elkezdődik az eszemiszom, a kirakodás, a zene és a tánc. Délelőtt a gyerekek elleshetik Englert Antal népi iparművésztől, hogyan is készül egy igazi busó maszk, egy órakor pedig a Sokac-révben útjára bocsáthatják a csónakot, amellyel a szigeti busócsoport kel át a Dunán. Délután fél háromkor kezdődik a híres felvonulás, amit főtéri máglyagyújtás, kukoricapattogtatás, sokacbál és tamburazenés busó körtánc követ.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!