A próféta kilencszer

2010. március 01. 14:05

A francia César-díj idei nagy győztese Jacques Audillard rendező A próféta című filmje. Elismerték Clint Eastwood-ot és életműdíjat vehetett át Harrison Ford.

2010. március 01. 14:05
A párizsi Théatre de Chatelet színházban 35. alkalommal osztották ki a César-díjakat, amelyeket a francia filmes szakma közel négyezer képviselője húsz kategóriában ítélt oda az előző évben moziba került alkotásoknak. Jacques Audillard rendező A próféta című börtöndrámája kilenc szobrot nyert el, köztük a legjobb filmnek és a legjobb rendezésnek járó elismerést.

A próféta egy francia börtönben játszódó naturalista karriertörténet: egy kamasz zsebtolvaj véres gengszterré válását mutatja be, háttérben a korzikai és az arab maffia közti rivalizálással a francia alvilágban. A Cannes-i Filmfesztiválon a zsűri Nagydíjával jutalmazott alkotás a március 7-i Oscar-díjkiosztón is az egyik nagy esélyesnek számít a legjobb külföldi film kategóriájában.

A legjobb külföldi filmnek járó Césart Clint Eastwood Gran Torino című filmjének ítélte a francia filmszakma, életművéért pedig tiszteletbeli César-díjjal jutalmazták Harrison Fordot. A 67 éves amerikai színész csaknem fél évszázados pályafutása elismeréséül Sigourney Weavertől vehette át az elismerést, aki franciául méltatta hollywoodi kollegáját.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!