Kundera kiáll Polanski mellett

2010. május 07. 13:02

Abszurd, kegyetlen pantomimnak titulálta a cseh író a Roman Polanski körül folytatott hűhót. A svájci házi őrizetben tartott Roman Polanski 33 évvel ezelőtti ügyének tisztázásával kapcsolatban benyújtott újabb kérvényét megvétózta a Los Angeles-i ügyészség.

2010. május 07. 13:02

A filmrendező a három évtizeddel ezelőtti liliomtiprási ügyében eljáró ügyész, Roger Gunson év elején tett, zárt tárgyaláson elhangzott tanúvallomását akarta megkapni, melyben állítólag az ügyész beszámolt arról, hogy milyen eljárási hibák történtek a perben. Az Oscar-díjas filmes jogi képviselői már többször kérvényezték, hogy az amerikai hatóságok ejtsék az ügyet, hiszen bizonyítékok vannak a bírói hibákra, ezt azonban - a korábbi kérvényekhez hasonlóan - a Los Angeles-i kerületi ügyészség megvétózta. Az indok az volt, hogy az eljárást csak Roman Polanski személyes jelenlétében lehet lefolytatni, továbbá az ügyészség cáfolta, hogy a svájci hatóságoknak küldött kiadatási kérelemben hamis és hiányos állítások szerepeltek. Polanski újabb kérvényét hétfőn tárgyalja a bíróság.

Milan Kundera a Le Monde francia című napilap csütörtöki számában Roman Polanskit támogató írást közölt. Az író megszólalását azzal indokolta, hogy „nem hajlandó vaknak maradni” a svájci házi őrizetben lévő filmrendező "helyzetének abszurditásával” szemben. „Az európai művészet, az irodalom és a színház tanított meg minket arra, hogy a jogi, az ideológiai, a vallási szabályok függönyét szétszakítsuk és az emberi létezést konkrét valóságában lássuk” - szögezte le Kundera. „Ennek a kultúrának a híveként nem vagyok hajlandó vak maradni Polanski helyzetével szemben, akit egy 33 évvel ezelőtti tett miatt üldöznek, amiért a dráma valamennyi szereplője már régen megbocsájtott, és amelynek a végtelenségig húzódó pere semmi jót nem eredményez senkinek, senkinek, senkinek” - fejti ki álláspontját. „Ha Európa még Európa, és ha még mindig örököse saját kultúrájának, akkor nem tűrheti el csendben annak a kegyetlen pantomimnak az abszurditását, amely jelenleg egy svájci villában játszódik” - tette hozzá a cseh író.

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
magnamater
2010. július 30. 14:24
Miért védi Kundera Polanskyt? Hasonló életvitel, jelentős pénzjutalom, vagy mindkettő? E védelemtől Polansky nem lesz fehérebb, csak Kundera feketébb.
gót
2010. május 08. 07:41
Szeretném megkérdezni, a T. írótól hogy ezt a sokidőteltmárelkülönbenis dolgot Zentai Karcsi bácsival szemben is alkalmazhatjuk e illetve az szerinte miért más?
Merillincs
2010. május 08. 00:02
A törvény az törvény, az ítélet pedig ítélet. Nincs, nem lehet kivétel. Polanski sem lehet az.
eeepunk
2010. május 07. 18:56
Azért ez röhej a javából, hiszen "bizonyítékok vannak a bírói hibákra" és arra nincs bizonyíték, hogy felcsinált egy beszédített gyereket? Melyik az erősebb? És a 33 év? Ha mondjuk Gyurcsányról csak 15 év múlva derülne ki, hogy lenyúlt egy valag állami zsét, akkor eljárási hibákra hivatkozva ne börtönözzük be? Bűn, bűnős, bíróság, ítélet. Egy eljárást nekem megér ez az ügy, szóval azért csak hallgassuk meg az érintetteket és lássuk a bizonyítékokat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!