Nagyíts!

2010. május 11. 14:43

Antonioni-hét az Örökmozgóban! Jancsó Miklós mesterének ritka és sosem látott filmjeit is megtekintheti a nagyérdemű.

2010. május 11. 14:43
Michelangelo Antonioni életműve a hatvanas-hetvenes években is népszerű volt, ráadásul igen nagy hatást gyakorolt az európai filmművészetre - többek közt Jancsó Miklósra is. Most a 2007-ben elhunyt rendező olyan filmjeit is bemutatják az Örökmozgóban, amelyek korábban nem voltak láthatóak hazánkban: rövidfilmjeit és sosem látott nagyszabású, Kínáról szóló dokumentumfilmjét. 
 

A 70-es évek elején baloldali elkötelezettségűnek tűnő rendezőt a Kínai Népköztársaság kommunista kormány hívta meg Kínába forgatni. Bár úgy tűnt, a távol-keleti ország kilép a nemzetközi elszigeteltségből, Antonioni filmje nem váltotta be a pártvezetés reményeit. A kész alkotást betiltották. Holott Antonioninak nem állt szándékában leleplező filmet készíteni a Mao Ce-tung-korszakról. Mint mondta: „Nem ajánlhatok többet, mint képeket Kínáról.” 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!