Indiana Jones visszatér!

2010. június 09. 10:28

Kedvenc ostoros régészprofesszorunk hatvan felett újra támadásba lendül; Spielbergék már javában dolgoznak Indy legújabb - és egyben utolsó - nagy kalandjának forgatókönyvén. Ha hinni lehet a pletykáknak, akkor a sztori középpontjában a Bermuda-háromszög és az állítólag annak közepén rejtőző Atlantisz fog állni. A forgatás jövőre kezdődik!

2010. június 09. 10:28
Terján Nóra

Körülbelül nyolc lehettem, amikor láttam az Elveszett frigyláda fosztogatóit; és azóta is tartom, hogy minden idők egyik legjobb klasszikus kalandfilmje Indy első kalandja. Vicces, akciódús, kincskeresős, hozza a kötelezőket, mégsem válik öncélúvá és erőszaktól tocsogóvá; nem árt a világon senkinek. Igazi mese. A folytatások már ugyan nem hozták az első rész színvonalát, mégis: Harrison Ford védjeggyé vált arca, kalapja és ostora sokak szívét melegíti fel egy nagy adag nosztalgiával, akárhányszor odacsap a vásznon.

Anno még az 1970-es évek végén George Lucas és Steven Spielbeg öt Indiana Jones-filmről szóló szerződést írt alá a Paramount Picturesszel. Az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag 1989-es bemutatóját követően Lucas végül úgy döntött, hogy leteszi a lantot (ostort), mivel nem jutott eszébe olyan alapötlet, ami megfelelő lehetett volna egy következő részhez, így ehelyett Az ifjú Indiana Jones kalandjaiban vizsgálta tovább a karaktert, fiatal éveiben. Telt-múlt az idő, mire Lucas új lehetőségeket fedezett fel egy idősebb Jonesban, az 1950-es évekbe helyezve. És lőn; ruszkikkal, földönkívüliekkel („interdimenzionális” lényekkel jelenítik meg őket, mely elképzelést a húrelméletből merítettek), agyevő óriáshangyákkal és repülő csészealjakkal az Indiana Jones és a kristálykoponya királysága. Ugyan voltak jó szándékkal is meredek túlkapások - mint amikor például Indy úgy él túl egy atomrobbanást, hogy hűtőbe zárja magát - és Lucas CGI-fixációja is hagyott némi kívánnivalót maga után; mégis, a 2008-as film olyan volt, amilyennek egy igazi klasszikus hőskori kalandfilmnek lennie kell: klisékkel, heppienddel, régi szereplőkkel és irreális akciókkal együtt.

Az új kaland középpontjában a Bermuda-háromszög és állítólag a közepén rejtező Atlantisz fog állni. Mi több: bennfentes források Indy legnagyobb kihívását ígérik, ami hatalmas és érzelmes csúcspontban fog kiteljesedni - ráadásul a számítógépes effektek visszaszorításáról is szólnak a pletykák, illetve arról, hogy az ötödik epizód régimódi stílusban fog készülni, szenben a negyedik rész szemfényvesztésével. Lucas és Spielberg már az utolsó simításokat végzik a szkripten, s állítólag már jövőre elkezdődhet a forgatás; így sokak nevében mondhatom, hogy alig várom, hogy újra sutba dobjam a művészfilmekhez szokott cinizmusomat és nyolcévesként tátsam el újra a szám a mozi sötétjében.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pisti, az aragorn
2010. június 10. 14:50
Kamu hír, cáfolták.
larry
2010. június 09. 13:03
Ha tényleg Atlantisz is lesz, akkor sajnos elkerülhetetlen, hogy ellentmondás keletkezzen az Indiana Jones univerzumban. A '92-es Indiana Jones and the Fate of Atlantis játék erősen kánon, és szerintem még jó is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!