Az igazi áplussz

2010. július 01. 14:05

A szerdai Datarock-koncert nem csupán hozta az eleve elvárt magas színvonalat, hanem az új vonalas elektróbandáktól nem feltétlenül megszokott módon tökéletes koncertélményt is megadta.

2010. július 01. 14:05
Zulik Ákos

Mi is a Rock&Roll?

A norvég Datarock leszerződtetése alighanem a VOLT, illetve az MR2 szervezőinek egyik legnagyobb dobása volt. A piros műszálas melegítőben pompázó hosszú hajú bergeni srácok sikeresen viszik át modern elektróba a rock és a roll lényegét.

Amikor a viszonylag hosszúra nyúlt hangolási folyamat után felbukkantak a csillogó tréningruhák, és elkezdték az első számot, akkor vált nyilvánvalóvá: ezt a zenét nem egy helyben állva fogjuk végighallgatni. A tökéletesen táncolható sampleres-szintis zenéről van szó, amit a dobon és basszusgitáron kívül időnként szaxofonnal, vagy csörgődobbal egészítenek ki.

A session teljességgel lehengerlő dinamikával indult útjára. A 2009-es Red album kevéssé ismert, de átütő számai közben csupán egy dolog miatt aggódhattunk: Vajon kitart-e ez a végéig? A sodrás nem hagyott alább, csak átalakult. Lassan felbukkantak az ismertebb slágerek is, mint a Fa-Fa-Fa, vagy Computer Camp Love, szinte stadionrock hangulat alakult ki a nem is olyan nagy színpad körül.

Show-tech

A zenekar végig profi módon kommunikált a közönséggel is, nem mindennapi showról volt szó. A legnagyobb stagedivernek a sampleres arc bizonyult, aki egyébként is külön figyelmet érdemel. Az a virtuozitás, mellyel odatud állni bármelyik társa hangszeréhez, és helyettesíteni őt, vagy a rövid szaxofonszólói egészen elképesztőek. Persze a samplert és a billentyűket is villámkezekkel használja. Neki dupla respekt, ha lehet.

Összességében lemondható, hogy a Datarock überelte az elvárásokat. Paradox, überelték azt a hatalmas hangulatot is, amit ők maguk hoztak létre. A befejező Time of my life pedig mindent vitt. Bár magukat egy jó marketingérzékkel megáldott középszerű bandaként határozzák meg, azért mindenki tudja: több, mint tehetséges formák.

A tegnapi pedig maga az A+!

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!