Rippl-Rónai Pécsett

2010. augusztus 31. 14:26

A Pécsi Galériában kedden nyílik kiállítás a posztimpresszionizmus legnagyobb magyar képviselőjének alkotásaiból. A tárlat anyagát a kaposvári Rippl-Rónai Emlékmúzeumtól kölcsönzött 56 és a pécsi Janus Pannonius Múzeum tulajdonában lévő 8 festmény alkotja.

2010. augusztus 31. 14:26

A Rippl-Rónai-tárlaton megtekinthetjük gróf Andrássy Tivadarné arcképét, a Modelljeim kaposvári kertemben és a Piacsek bácsi hölgyek társaságában című festményét, valamint a Zorkát is. Az 1887 és 1901 között Párizsban alkotó, és ott egy ideig Munkácsy Mihály segédjeként dolgozó, majd saját utat kereső Rippl-Rónai József (1861-1927) egyenrangú társává vált a Gauguin köré csoportosuló Nabis-festőmozgalom tagjainak. Később hazatérvén festőforradalmár szerepbe bújt.

Horváth János művészettörténész elmondta: „Kaposvári elvonultságában végzett ötévnyi alkotómunka kellett ahhoz, hogy enteriőr-korszakos képeire felfigyeljenek az intimitást kedvelő, csendes áhítatra hajlamos magyar polgárok, s olyan tehetséges követői legyenek, mint Czóbel Béla, vagy mások mellett Martyn Ferenc is”. Pécsett egyszerre látható Munkácsy Mihály trilógiája a tanítvány Rippl-Rónai alkotásaival.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!