Abba vs. szélsőjobb

2010. szeptember 28. 10:37

A szélsőjobboldali Dán Néppárt ifjúsági tagozata engedély nélkül használja az együttes Mamma Mia című slágerét pártrendezvényein. Benny Andersson és Bjorn Ulvaeus perelni készül.

2010. szeptember 28. 10:37

Benny Andersson és Bjorn Ulvaeus, az Abba két tagja kiakadt: beperli a Dán Néppártot. A szélsőjobboldali szervezet ifjúsági tagozata engedély nélkül használja pártrendezvényein a híres Mamma Mia című slágert. A párt ráadásul a szöveget is megváltoztatta, hogy a csoport vezetőjét éltessék vele. A Dán Néppárt (Dansk Folkeparti) ifjúsági szárnya azt ünnepelte a számmal, hogy egyik vezetőjük, Pia Kjarsgaard sikeresen terjeszti bevándorlóellenes politikáját; így a refrén Mamma Pia lett.

Ulvaeus leszögezte: „Először is, nem írhat valaki át egy dalt kénye-kedve szerint, másodszor pedig szeretnénk, ha megértenék, egyáltalán nem akarjuk támogatni a pártjukat. Soha nem engedtük, hogy dalainkat politikai célokra használják, ezt a Dán Néppártnak is tudomására hoztuk. A párt megígérte, hogy nem használja többet a számot, ezzel az ügy a magunk részéről lezártnak tekinthető” - tette hozzá a zenész.

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vinetu
2010. szeptember 29. 10:50
Ámen! Jelszó: „Van egy tervem!”
vinetu
2010. szeptember 29. 10:15
Szerintem pedig te kevered a szezont a fazonnal. Nekünk bőven elég lenne a nemzeti jelképeink tiszteletben tartása. (Tehát: mínusz királyi család, ami országunk történelmének alakulása tekintetében manapság abszolut indiferens felvetés. Ne is keverjük ide.) Úgy, ahogy az egy derék dán átlagember (az érthetőség kedvéért vegyük etalonnak Olsen mestert...) identitásából következik. De ettől még igen messze vagyunk. Bár talán már kezdünk megfordulni a lovon a jó irányba...
vinetu
2010. szeptember 29. 10:02
Ha tisztán szeretnél látni, ezt a hazai „szélsőjobbos” szemüveget – ami hazánkban is torzít ezerrel... – mielőbb le kell venned. (Ha nem veszed le, a te bajod...) Dániában (de az egész skandináv kultúrkörben) a multikulti csak formálisan van jelen. Leginkább a precíz idegennyelvtudás szintjén. A mindennapok, az identitás és értékrend tekintetében egyébént hoch-nemzeti érzelműek. Akinek nincs személyes tapasztalata minderről, elég, ha felidézi az Olsen filmek számtalan jelenetét, ahol Koppenhága mindegyik középületén (de még a bankokon, áruházláncok épületein stb. is) számolatlanul lengedezik a dán nemzeti zászló. Az Egon rendszeres kiszabadulása után elfogyasztott sörösüvegekbe belógatott zászlócskákról nem is beszélve. Úgyhogy csak óvatosan ezzel a szélsőjobbozással...
vinetu
2010. szeptember 29. 09:45
Elég nagy homályravetődés volt a Dán Néppárttól Abba számmal variálni. Egyfelől, mert tudhatnák, hogy Benny (a billentyűs zeneszerző) már évtizedek óta bevallottan visszatalált családi zsidó gyökereihez. Amihez joga van. Következésképpen skandináv zsidó népzenéket játszik a maga és azok kedvére, akik örömöt találnak ebben (és garantáltan nem szimpatizálnak a skandináv népnemzeti mozgalmakkal). Másrészt egy Dán Néppártnak talán tessen keresgélni dán népzenéket, hátha jobban fognak rezonálni rá a dán nemzeti ügyek iránt nyitott honleányi- és fiúi keblek. (Remélhetőleg elsősorban az előbbiek...) Ha pedig dán népzenéből nem lenne megfelelő a felhozatal, még mindig ott van a legeslegnagyobb dán kultúrhérosz EGON OLSEN. A főcímzene eléggé fülbemászó ahhoz, hogy arra aktuálpolitikai csasztuskákat lehessen írni. (Tudjátok: pam-pam-paramtam/pam-pam-paramtam/pam-pam-pam-pam/paramtaramtam/pam-pam-paramtam/paramtaramtamtam/paramtaramtamtam...) Éljen a dán gyökerekhez visszataláló Dán Néppárt új himnusza...:)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!