Kétfejű fenevad és Karoline

2010. szeptember 28. 08:46

Vasárnap este adták át Budapesten a Színikritikusok Díját. Az előző évad produkcióinak egyik legrangosabb elismerésében részesült az Örkény Színház, a Katona József Színház, a HOPPart társulat, valamint díjat kapott többek között Törőcsik Mari és Hámori Gabriella is. Alföldi Róbertet a Nemzeti Színház arculatának megteremtéséért ismerték el.

2010. szeptember 28. 08:46

A Színházi Kritikusok Céhének tagjai a tavalyi évad kiemelkedő színházi teljesítményeit díjazták. A legjobb rendezés díját Bagossy László kapta az Örkény Színházban bemutatott Kasimir és Karoline című produkcióért. A legjobb új magyar drámának Háy János Völgyhíd című művét választották, a legjobb előadás pedig a Katona József Színház A kétfejű fenevad című darabja lett.

A legjobb zenés, szórakoztató előadásnak járó díjat a HOPPart társulat Chicago című darabja nyerte el. A kritikusok az évad legjobb független színházi előadásának a Szputnyik Hajózási Társaság Kockavető című munkáját választották. A legjobb női főszereplőnek járó díjat megosztva kapta Kerekes Éva és Törőcsik Mari. A legjobb férfi színész Fekete Ernő lett. A legjobb női mellékszereplőnek járó díjat Hámori Gabriella, míg a legjobb férfi mellékszereplőnek járó elismerést Máté Gábor vehette át. A legígéretesebb pályakezdő a kritikusok szerint Ötvös András, az egri Gárdonyi Géza Színház művésze.

Az Örkény Színházban bemutatott Arturo Ui feltartóztatható felemelkedése című előadás Ambrus Mária által tervezett díszlete bizonyult a legjobbnak a céh szerint,  Benedek Mari pedig jelmeztervezőként győzedelmeskedett. A legjobb színházi zenéért járó díjat Kovács Mártonnak ítélték. Különdíjat kapott a kritikusoktól Alföldi Róbert a Nemzeti Színház arculatának megteremtéséért, a Fővárosi Színházi Díjat pedig Molnár Piroska színművész kapta.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cinciri
2010. szeptember 28. 13:21
"Alföldi Róbertet a Nemzeti Színház arculatának megteremtéséért ismerték el." ennyit a díjról...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!