Egyfontos lemezeket!

2010. október 15. 12:48

A Warner Music egykori brit főnöke szerint a lemezipar megmentése csupán egy módon lehetséges: egy fontra kell csökkenteni az albumok árát. A szakember szerint a rajongók így kapkodnának a CD-k után.

2010. október 15. 12:48

Rob Dickins a Warner Music brit részlegének 1983 és 1998 közötti vezetője úgy véli: a zenei lemezek eladásának globális csökkenését, illetve a kalózkodást kizárólag a lemezárak radikális csökkentésével lehet elérni. Dickins egy fontba kerülő lemezekre van szükség.

A szakember a manchesteri In The City zenei konferencián kifejtette: a lemezek ára már most is nyomott, hiszen csökken a kereslet és nagy az árháború. „Forradalomra van szükség. Amikor én vezettem a Warnert, még 12.99 fontért lehetett lemezt venni. Ma egy slágerlemez hét, vagy talán csak hat fontba kerül.”

A Warner volt főnöke úgy véli: mikro-gazdaságban kell gondolkozni, hiszen a rajongók szívesen fizetnek sokszor keveset kedvenc előadójukért. Szerinte így akár 200 millió darabot is el lehet adni a legnagyobb albumokból. Ezzel szemben Susan Boyle tavalyi bestselleréből csupán nyolcmilliót adtak el. Az elképzelés kritikusai szerint megalázó, hogy ilyen degradáló összegért akarják értékesíteni a zenészek alkotásait.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
teglagyarimegallo
2010. október 18. 10:57
Én egy pápai enciklikát várok a témában, "megérdemli a munkás az ő bérét" illetve "a szegényeknek is jár zene" valamint a "ne lopj!" állítások mentén. Félreértések elkerülése végett az utolsó állítást legfőképpen az ún. lemezipar tulajdonosainak kell címezni, csak másodsorban a letöltőknek.
Silcon
2010. október 17. 10:45
"degradáló összegért akarják értékesíteni a zenészek alkotásait" Az ezredforduló környékén az euroASTRA-s dr. Pósvári Sándor elég keményen foglalkozott a témával. Volt egy meccs Gyertyánfy Péter Akkori Artisjus főnök és Zorán (Művészeti szakszervezet) között. Kiderült, hogy egy-egy CD akkoriban 3,5-4eFt-os árából a szerő 3-6%-ot kap. A közölt százalék magasabb értékről indult, de a hallgatóság hangos derültségére folyamatosan csökkenő tendenciát mutatott. Ebből azonnal le lehet vonni egy fontos következtetést: a szerzői jogi szervezeteknek és kiadóknak minden fontosabb mint a szerző. Ezért mindig röhögőgörcsöt kapok, ha a szerzők jogaira hivatkozik egy ilyen szervezet. 5-600Ft-ért sokkal többen vennének egy teljes albumnyi minőségi zenét közvetlenül a szerzőtől. Főleg azért mert állítólag 5edb-os példányszám a gazdaságossági küszöb a gyártásnál.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!