Bezárhatnak az artmozik

2011. január 12. 10:47

A budapesti artmozik vezetői 2010. év végi közgyűlésükön egyhangúan megállapították: néhány hónapnál tovább nem futja a működési költségeikből. A Magyar Mozgókép Közalapítvány zárolta támogatásait, már a korábban aláírt támogatási szerződésekre sem folyósít pénzt, illetve új támogatási szerződéseket egyáltalán nem köt, pályázati kiírásokat nem tesz közzé.

2011. január 12. 10:47

Komoly veszélyben vannak a budapesti artmozik. A Magyar Mozgókép Közalapítvány zárolta támogatásait, már a korábban aláírt támogatási szerződésekre sem folyósít pénzt, illetve új támogatási szerződéseket egyáltalán nem köt, pályázati kiírásokat nem tesz közzé - mutatott rá Pataki Ági, a Budapesti Artmozi Egyesület újonnan megválasztott elnöke. A fővárosi artmozik támogatása semmilyen más központi forrásból nincs biztosítva - így már 2010. májusa óta tologatják alapvető fenntartási költségeik kifizetését. Évi 500.000 látogatójuk van, az ebből befolyó nettó jegybevétel azonban csak felerészben marad a pénztárakban, hiszen a mozikban látható filmek vetítésének jogdíjköltségét ebből állják. Összehasonlításképp: a Budapesti Operett Színház, bár egymaga 375.000 nézővel büszkélkedhet egy év alatt, 2,4 milliárd forintnyi fővárosi támogatásban részesül.

Az artmozik, amelyek az értékes nemzeti filmeket, és a legmagasabb színvonalú európai filmeket juttatják el a nézőkhöz, a mozivezetők szerint ugyanolyan magas szintű kulturális célt szolgálnak, mint a könyvtárak, színházak, múzeumok, és ennek megfelelően kellene részesülniük központi és/vagy önkormányzati támogatásban is. Mintegy 160 millió forintos külön keret (ami a fenti példa alapján elenyésző egy színház éves támogatásához képest) elegendő lenne a kilenc mozi számára a 2010-es év elmaradt támogatásait kompenzálandó. Támogatások és újabb pályázatok kiírása hiányában a mozipiacon egyetlen alternatíva marad a fővárosban: a multiplex mozik kizárólagossága.

Összesen 110 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bpe
2011. január 14. 19:35
kőrösi zoltán/mmka főkurátor mondta: http://inforadio.hu/arena/3709/ a 2. részben beszél az artmozikról, filmforgalmazásról, csődközelről, nem friss, de tanulságos.
honphibu
2011. január 14. 07:17
Ízlések és pofonok, ebbe felesleges belemenni.
honphibu
2011. január 13. 17:04
Na, akkor léptem a Cirko Gejzírbe, egy új, thai filmet adnak ma este. :DDD
lola
2011. január 13. 16:14
Csak egy vidéki "art-mozi" működését ismerem közelebbről és az semmi másról nem szólt, mint a lenyúlásról. A budapesti haverok az MMKA-nál és a többi szervezetnél (Filmunió, Fipresci stb.) a végtelen kuncsorgás és vesztegetés hatására "támogatták" azokat a rendezvényeket, amikre ők meg lettek hívva és amikre a helyiek közül (akik épülésére szánták őket)kb. húszan vettek jegyet összesen tíz év alatt. Pataki Ági, mint elnök, a művészfilmek védőangyala a Pasarétről, tökéletes. Egész életét luxusban töltötte, egy faszéken végig sem tudna nézni egy filmet (talán máson sem), de a filmbiznisz jól hozott a konyhára és most megpróbál helyezkedni, hogy be ne duguljon a pénzforrás. Az "art-mozikat" minősíti, hogy nem szégyellik az ilyen képviseletet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!