Polanski , Gainsbourg és Tarantino a franciák kedvence

2011. február 26. 23:03

Xavier Beauvois Emberek és istenek című drámája nyerte el a legjobb filmnek járó Césart. A francia Oscar gáláján péntek este Párizsban Roman Polanski Szellemírója négy díjat is kapot, Quentin Tarantinót pedig életműdíjjal jutalmazták.

2011. február 26. 23:03

A párizsi Théatre de Chatelet színházban 36. alkalommal osztották ki a César-díjakat. A legutóbbi cannes-i filmfesztiválon a zsűri nagydíjával jutalmazott Emberek és istenek bizonyult a legjobb filmnek. A nálunk is látható dráma hét francia cisztercita szerzetesről szól, akiket 1996-ban raboltak el iszlamista terroristák az Algírtól 90 kilométerre délre található kolostorukból.

 
A legjobb rendezőnek járó Césart-díjat a Francia Filmakadémia Roman Polanskinak ítélte a Szellemíróért. A 77 éves lengyel-francia alkotót hatalmas ovációval, állva ünnepelte a francia filmes szakma, ráadásul Polanski politikai krimije kapta a legjobb adaptáció (Robert Harris regénye), a legjobb filmzene (Alexandre Desplat) és a legjobb vágásért járó Césart is. A díj átvételekor Polanski megilletődve arra emlékeztetetett, hogy a filmet a „dutyiban”, azaz svájci házi őrizetben fejezte be, ezért feleségének Emmanuelle Seigner színésznőnek, fiának, lányának és mindazoknak mond köszönetet, akik ez idő alatt támogatták őt.
 
A legjobb férfi alakítás díját a húsz éve elhunyt legendás francia dalszerző-énekes életéről készült Gainsbourg, vie héroique című film főszerepéért Eric Elmosnino vihette haza. Az alkotás rendezője, az eddig képregények szerzőjeként ismert Joann Sfar pedig a legjobb első filmért járó Césart vehette át. A legjobb női alakítás díját Sara Forestier a Le nom des gens című politikai vígjátékban nyújtott játékáért ítélte oda a Filmakadémia. A legjobb külföldi filmnek járó Césart David Fincher Social Network - A közösségi háló kapta. Életművéért tiszteletbeli Césart kapott Quentin Tarantino, a kultrendező a díjat Harry Weinstein hollywoodi producernek ajánlotta, akit mecénásának és filmes atyjának nevezett.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!