Vajna ellen mennek a filmesek

2011. február 07. 13:37

Félti a magyar filmet a szakma: Enyedi Ildikó, Fliegauf Benedek, Hajdu Szabolcs, Jancsó Miklós, Kocsis Ágnes, Mészáros Márta, Mundruczó Kornél, Pálfi György és Tarr Béla felhívásban tiltakozik az egyszemélyes irányítás ellen. A kezdeményezést olyan nemzetközi, neves filmesek is támogatják, mint Andrzej Wajda, Michael Haneke, Tilda Swinton, Alfonso Cuarón, Gus Van Sant, a Dardenne testvérek és Atom Egoyan.

2011. február 07. 13:37

Tarr Béla TT Filmműhely nevű cége az Origónak egy felhívást juttatott el, melyben a filmesek az ellen tiltakoznak, hogy a magyar kormány „egyszemélyes irányítási rendszert” vezetett be a szakmában. Andy Vajnát ugyan nem említik a felhívásban név szerint, de egyértelműen a producer filmügyi kormánybiztossá kinevezése ellen emelnek szót.

A felhívást aláírta Enyedi Ildikó, Fliegauf Benedek, Hajdu Szabolcs, Jancsó Miklós, Kocsis Ágnes, Mészáros Márta, Mundruczó Kornél, Pálfi György és Tarr Béla is, de támogatásukról biztosították többek közt olyan neves filmesek is, mint Andrzej Wajda, Michael Haneke, Tilda Swinton, Alfonso Cuarón, Gus Van Sant, a Dardenne testvérek és Atom Egoyan.

Összesen 103 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alma555
2011. február 08. 22:46
"Azt is kibírnánk, ha nem lenne magyar filmgyártás. Néhány fölösleges kiadási tétellel kevesebb a költségvetésben." Azért ezt ne... Legyen magyar filmgyártás! Szedje ráncba valaki vagy valakik! Vajna kevéssé van "bekötve" a magyar filmes bagázsba, talán kevésbé mernek majd neki visszapofázni - ennyi lehet az előnye -, de egy csöppet sem bizalomgerjesztő figura...
marko11
2011. február 08. 18:36
A filmrendező filmet készít, a producer pénzt szerez. Az előbbi művész, az utóbbi pénzügyi befektető. Neki mindegy, hogy lókolbászon vagy filmen keres. Mert a producer keres jól, és nem a filmrendező. Egyébként Andy producer úr sem lesz képes nyereséges magyar filmet csinálni, mert a magyar piac töredéke az amerikainak. Ezért támogatják Európában mindenütt a kultúrát, művészetet. Persze művészet nélkül lehet élni. Csak nem érdemes! (Talán Kodály mondta, zenével kapcsolatban.) Hajdu Szabolcs, Kocsis Ági, Pálfi pedig csak európai minőségű filmet szeretnének továbbra is csinálni, és NEM amerikait! És ezért aggódnak most! De amíg a magyar (!?) televíziók 99%-ban csak amcsi szart adnak, addig magyar film nincs! Mert jelentkezzen pl. aki látta Hajdu Szabolcs Off Hollywood c. filmjét! Vagy Pálfi Nem vagyok a barátod c. filmjét! Vagy Faur Anna Lányok c. filmjét! Vagy Kocsis Ági Pál Adrienn c. filmjét! Vagy Sára Juli Bulvár c. filmjét! Vagy Az ügynökök a paradicsomba mennek c. filmet! Vagy...sorolhatnám még hosszan!
honphibu
2011. február 08. 15:47
"Nagyon belterjes közösség ez és ugyanolyan profitéhes, mint a hollywoodi filmgyártás," Csak tudnám, miféle profitéhségről beszélsz, mikor mindenki azt szajkózza, hogy képtelen kitermelni és eltartani önmagát.
várúr
2011. február 08. 15:10
"Anyád! A szúnyog". Csak egy filmcím Jancsó, az ősz maestro terméséből. A kommentelők közt néhány fasz nem fogja fel, miről van szó. Vajnát n e m művészkedni hívták a magyar film feltámasztásához. Jancsót, Tarrt, a többi ezoterikus barmot a hozzájuk hasonlók dagasztják a kék egekbe. Zárt céh ez is. Mindegy, egyikük se menedzser, nem pénzügyi guru, stb. Költeni tudnak, de azt nagyon. Tartsa el őket és filmjeiket a nemzetközi lihegő sznobcsapat. Már maga az vérforraló, hogy az ellen az állam ellen hívnak külső segítséget, amelynek évtizedek óta szívják a csecsét. kevés kivétellel néhány B és C kategóriás fesztiválon villognak a fizetett kritikusoknak és szakmabeli nézőknek, közönség leszarva, adózó állampolgár, mozinéző szintúgy. Anyád! Te filmes szúnyog - mondom én. Ne szívd a mi vérünket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!