Elveszett Szinyei-kép került elő

2011. március 19. 12:59

A Belvedere Galéria közölte: évtizedek után előkerült egy olyan Szinyei remekmű, amelyet a művészettörténet csak korabeli fekete-fehér reprodukciókról ismer.

2011. március 19. 12:59

A Népszava szombati száma a Belvedere Szalon közlésére hivatkozva azt írja, hogy előkerült Szinyei Merse Pál Vadrózsabokor című olajképe. A művet a festő 1911-ben festette, abban az évben, amikor Berlinben, valamint Münchenben rendezett kiállításán a kritika lelkesedve ismerte fel benne az impresszionistákkal egyenrangú újítót, ráadásul a római nemzetközi kiállításon Klimt, Mestrovic és a svéd Zorn társaságában elnyerte az egyik nagydíjat.

1912-ben Szinyei gyűjteményes kiállításával nyitotta meg kapuit az Ernst Múzeum. Az akkor a kiváló művészettörténész, Meller Simon tulajdonában lévő Vadrózsabokor itt szerepelt először. A kép 1939-ben újra felbukkant a Posta-takarékpénztár Árverési Csarnokában, ezután azonban 70 évre nyoma veszett. Bellák Gábor művészettörténész szerint a kép felbukkanása igazi művészettörténeti szenzáció. A Vadrózsabokor a Belvedere Szalon március 26-i árverésén 12 millió forintos kikiáltási áron kerül kalapács alá.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!