Kitüntették Bertoluccit Cannes-ban

2011. május 12. 09:45

Szerda este hivatalosan kezdetét vette a 64. Cannes-i Filmfesztivál Woody Allen legújabb filmjének versenyen kívüli díszbemutatójával. A mustrát Bernardo Bertolucci olasz rendező nyitotta meg, aki tiszteletbeli Arany Pálmát vehetett át.

2011. május 12. 09:45

Megkezdődött a 64. Cannes-i Filmfesztivál. A hetvenéves Bernardo Bertolucci tolókocsiban érkezett a színpadra, ahol tiszteletbeli Arany Pálmát vehetett át Gilles Jacobtól, a fesztivál elnökétől. A szervezők hagyományteremtőnek szánják az új kezdeményezést, amelyet ezentúl minden évben egy olyan nagy filmes kaphatja meg ezt az elismerést, akinek a zsűri soha nem ítélte oda a fesztivál fődíját. A rendező minden olyan olasznak ajánlotta díját, akiben még van erő küzdeni, bírálni, felháborodni. Woody Allen Midnight in Paris (Éjfél Párizsban) című, legújabb komédiájának bemutatóját megelőzően az est háziasszonya, Mélanie Laurent francia színésznő köszöntötte a filmes szakma képviselőit.

Bevonult a zsűri: a testület elnöke, Robert de Niro amerikai filmszínész-rendező oldalán nyolcan érkeztek, a magyar származású Olivier Assayas francia filmrendező, Uma Thurman amerikai színésznő és Jude Law brit színész, valamint Linn Ullmann norvég író, a svéd filmrendező Ingmar Bergman és Liv Ullman színész lánya, Martina Gusman argentin színésznő, Mahamat-Saleh Haroun csádi rendező, Nansun Shi hongkongi producer és Johnnie To Kei-Fung kínai rendező-producer.

Cannes-ba érkezett a Csizmás Kandúr című animációs filmet népszerűsítő Antonio Banderas, Salma Hayek és Penélope Cruz, de az Angelina Jolie-Brad Pitt páros is feltűnt már a Croisette-en. A legnagyobb meglepetést Lady Gaga esti villámlátogatása okozta, aki a Canal+ francia kereskedelmi televízió Cannes-ból jelentkező élő adásának vendége. A megnyitó ünnepségen jelent volt egyebek mellett Emir Kusturica, Claudia Cardinale, Michel Piccoli és az idei fesztivál plakátján szereplő Faye Dunaway is. A május 22-ig tartó filmes seregszemlén több mint nyolcvan játékfilmet mutatnak be, a hivatalos versenyprogramban húsz alkotás verseng a fődíjért, az Arany Pálmáért.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!