Módosíthatják az előadóművészeti törvényt

2011. május 02. 11:56

A minőséget helyezné előtérbe az állami támogatások megállapításánál az előadóművészeti törvény javaslata, melyet már nyár elején megtárgyalhat a kormány. Az intézkedések nyomán a szervezet fenntartója művészeti, tartalmi kérdésekbe várhatóan nem avatkozhat majd bele.

2011. május 02. 11:56

Az előadóművészeti törvényre vonatkozó új elképzelés szerint a színházi, zenei és táncos előadóművészeti szervezeteket nem hat kategóriába, hanem három nyilvántartási csoportba - nemzeti, kiemelt, illetve pályázati úton támogatottak - sorolnák. A tervek szerint az eddigi gyakorlatban alkalmazott normatív támogatás a jövőben csak az első két csoportra vonatkozna. A független vagy alternatív színházak, illetve a pályázati úton támogatandó szervezetek esetében szakmai konszenzuson alapuló minőségbiztosítási rendszert alakíthatnak ki.

A módosított törvény a független színházakat várhatóan bizonytalanságba sodorná, ugyanakkor a kiemelkedő és magas színvonalon működő társulatok több évre pályázhatnának, és ezzel stabilabbá válna helyzetük. Az intézkedések nyomán a szervezet fenntartója művészeti, tartalmi kérdésekbe nem avatkozhat majd bele.

A javaslatot L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának fideszes elnöke mint egyéni képviselői indítványt terjeszti be még június folyamán, és az Országgyűlés már a nyár elején meg is tárgyalhatja azt. A tervek szerint a támogatások csak 2013-tól lépnének érvénybe.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csubakka
2011. május 02. 18:43
Karcsika,ne idegeld fel magad,a végén még kiég a púzódból az azbeszt és túlhevülsz.Mi lenne velünk nélküled ??
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!