Rippl-Rónai 150

2011. május 23. 11:03

Rippl-Rónai József festő, grafikus, iparművész, a posztimpresszionista és szecessziós törekvések legjobb magyar képviselője 1861. május 23-án született Kaposváron.

2011. május 23. 11:03

1861. május 23-án született Kaposváron Rippl-Rónai József. Édesapja, Rippl József megbecsült igazgató-tanítója volt az úgynevezett cigli-iskolának, a szakmunkásképző elődjének. Édesanyja Knezevich Anna Paulina négy fiúgyermeket nevelt fel, majd katolikus leányneveldét vezetett. József, az elsőszülött, négy gimnázium után szülővárosában volt patikussegéd, majd Budapesten gyógyszerészeti mesteroklevelet szerzett. 1882-ben Zichy Ödönnél házi tanítóskodott, közben rajzórákat vett.

1884-től a müncheni művészeti akadémián tanult, '87-ben Párizsba ment, ahol Munkácsy Mihály segédjeként dolgozott. Munkácsy képeinek másolása mellett megszülettek első jelentős alkotásai. 1982-ben élettársával, későbbi feleségével, Baudrion Lazarine-nal és skót festőművész barátjával Knowles-szal Neuillybe költözött. 1889-től 1902-ig tartó korszakát fekete vagy színredukciós korszaknak nevezik. Festményei a fekete, a sötétzöld, a barna harmóniájára építenek. Az art nouveau mesterévé vonalainak ritmusa, lendületes körvonalai avatták.

1895-ben volt első itthoni kiállítása, mely nem arat sikert, ám Andrássy Tivadar gróftól portrémegrendeléseket kap. 1896-ban a gróf felkérte, hogy tervezze meg budai palotájának ebédlőjét berendezésével együtt, mely első iparművészeti munkája lett. A Rippl-Rónai által tervezett minták közül Nő rózsával a leghíresebb, amelyet francia felesége készített el. A faliszőnyeg a párizsi nemzetközi kiállításion 1897-ben díjat nyert. Párizsban már ünnepelték, mikor magyarországi kiállítását még közönyösen fogadták. 1902-ben mégis a hazatérés mellett döntött. Miután hazatért, Kaposváron telepedett le. Alapító tagja volt a Magyar Impresszionisták és Naturalisták Köre (MIÉNK) csoportnak, és részt vett a Nyugat mozgalmában is.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tevevanegypupu
2011. május 23. 16:56
Isten eltesse. Imadom.(-:
Transzila
2011. május 23. 13:38
Boldog Szülinapot! Egy kis elírás van a szövegbe: "1982-ben élettársával, későbbi feleségével, Baudrion Lazarine-nal és skót festőművész barátjával Knowles-szal Neuillybe költözött. " Feltételezem ez 1882-ben volt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!