Újabb magyar Nobel-díj?

2011. június 30. 10:22

A New Yorker Krasznahorkai László három művét bemutató cikkében az irodalmi Nobel-díj lehetőségét is megpendítette az író kapcsán.

2011. június 30. 10:22

A New Yorkerben az Őrület és civilizáció, Krasznahorkai László nagyon furcsa írásművei című írásában James Wood Samuel Beckett, Claude Simon, Thomas Bernhard, José Saramago, Roberto Bolano, David Foster Wallace és James Kelman írókkal veti össze a magyar szerzőt. A kritikus a Háború és háború, Az ellenállás melankóliája, valamint a Max Neumann festővel közösen jegyzett Állatvanbent Krasznahorkai-műveket elemezte. Wood szerint a magyar író „az őrület határáig vizsgálja a valóságot”.

A kritikus ismertette az Amerikában és főleg Németországban sok időt eltöltött szerző életét és a Tarr Béláéval szorosan összefonódó munkásságát, illetve megemlíti, hogy Krasznahorkai Lászlót német közegben potenciális irodalmi Nobel-díjasként emlegetik. Úgy fogalmaz, hogy a Háború és háború végén olyan közel került ahhoz, hogy egy másik emberben lakozzon, „amennyire az irodalom azt csak lehetővé tudja tenni”.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hartnesz
2011. július 05. 08:53
Kurt Vonnegutot már nem lehet jelölni. Így akkora ciki már nem lesz mint Kertészé volt.
tomtyi
2011. június 30. 22:35
Az urgai fogoly c. művének a rádióban elhangzott feldolgozása nekem igen tetszett. Bár ez volt vagy 15-16 éve. :) U.i.: most néztem, '92-ben volt. :)
kispufi
2011. június 30. 13:10
tökélyre fejlesztette az unalmat, cserébe még saját maga is sikerült jó mélyre elrejteni a mondandót, hát még az olvasók előtt. ez szinte predesztinálja a nobelre, de hát hibapontja, hogy nem a (hangsúlyozottan csakis a trendiségnek megfelelő) kisebbségek elnyomatásának polkorrekt műfajában nyomul.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!