Szarajevó Tiszteletbeli Szívét kapta Jolie

2011. augusztus 01. 10:08

Előre be nem jelentett látogatásra érkezett Angelina Jolie és Brad Pitt a 17. Szarajevói Nemzetközi Filmfesztiválra, ahol Jolie meghatódva vette át az esemény különdíját. A mustra fődíját az Atmen (Lélegzés) című osztrák produkció kapta, a magyar Horváth Lili A szerdai gyermek című filmterve pedig a fesztivál koprodukciós fórumának egyik díját nyerte el.

2011. augusztus 01. 10:08

A 17. Szarajevói Nemzetközi Filmfesztivál fődíját az Atmen (Lélegzés) című osztrák produkció nyerte szombat este, míg a magyar Horváth Lili A szerdai gyermek című filmterve a fesztivál koprodukciós fórumának egyik díját kapta meg. Az esemény különdíját, Szarajevó Tiszteletbeli Szívét könnyekig meghatódva vette át Angelina Jolie, aki előre be nem jelentette látogatásra érkezett párjával, Brad Pitt-tel a boszniai fővárosba.

„Azt hiszem, sírni fogok, ha nem hagyják abba” - mondta az Oscar-díjas színésznő a Nemzeti Színházban őt állva ünneplő közönségnek. Jolie rendezőként első filmje témájául az 1992-1995-ös boszniai háborút választotta. Az In the Land of Blood and Honey (Vér és méz földjén) című alkotás várhatóan decemberben kerül a mozikban. A szombati volt Angelina Jolie harmadik boszniai látogatása. A színésznő az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) jószolgálati nagyköveteként is járt már kétszer Boszniában és több ház építését is finanszírozta hazatérő menekültek számára Kelet-Boszniában.

Az első szarajevói filmfesztivált a város 43 hónapos szerb ostroma vége felé, 1995-ben tartották. Angelina Jolie adta át Thomas Schubert osztrák színésznek a legjobb férfi színésznek járó díjat a Karl Markovics rendezte Atmen című filmben játszott szerepéért. Ada Condeascu román színésznő kapta a legjobb színésznőnek járó díjat a Loverboy című filmben nyújtott alakításáért. A fesztivál koprodukciós fórumának (Cinelink) 10 ezer euróval járó Living Pictures-díját Horváth Lili rendező A szerdai gyermek (The Wednesdy Child) című filmtervének ítélték oda.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!