Nem kaptak pénzt a Nemzet Színészei

2011. október 19. 09:31

Nagyon várják október havi jutalmukat a Nemzet Színészei, mint mondták, nagy tragédia nekik a késés. Nem tudni, miért nem érkezik a 12 művész számlájára az 500 ezer forint.

2011. október 19. 09:31

Nem kapták meg a címmel járó havi juttatásukat októberben a Nemzet Színészei - értesült a Blikk. 12 művész számlájára kellett volna egyenként 500 ezer forintnak érkeznie, amelyet életük végéig kapnak a díjban részesített művészek.

Avar István, aki 2001 óta birtokolja ezt a címet, a lapnak annyit mondott: nem kapta meg a pénzt, és nem tudja, miért. Berek Kati, akit az elsők között, 2000-ben választottak a Nemzet Színészévé, tragikusnak tartja a késést. A művész a lapnak azt mondta: felhívta a Nemzeti Színházat, de nem tudtak neki mit mondani. „Nagy tragédia ez többünknek, én például már nem is tudok dolgozni, nemigen van más bevételem” – tette hozzá. A hírt Szabó Gyula felesége is megerősítette.

A Blikk az ügyben a Nemzeti Színháznál érdeklődött, ahonnan a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Kultúráért Felelős Államtitkárságához irányították a lapot. A tárca ezidáig nem válaszolt kérdéseikre.

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
trendo
2011. október 21. 13:05
A Nemzet Sporolói bezzeg megkapták a havi apanázsukat. Ez mutatja, hol áll a kultúra megbecsülése ebben az országban, hála a felcsúti focistának.
Oldgóbé
2011. október 20. 07:55
A Blikk,az igen. Az egy nemzetközileg elismert, hiteles hírforrás. Az ám!!!
Korhely
2011. október 19. 22:03
Orbán adta, Orbán elvette :) Lehet szidni, fülkeforradalmárok! A Wikipédiából A Nemzet Színésze/Színésznője címet a nemzeti színjátszás élő művészei közül azok kaphatják meg, akik a magyar nyelv ápolása, a nemzeti irodalom tolmácsolása, a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése során kimagasló érdemeket szereztek. A címet az első Orbán-kormány idején alapították, első ízben 2000. augusztus 22-én adták át. A címet, amely a halálig szól, legfeljebb tizenketten viselhetik, és életük végéig havonta 500 ezer forint juttatásban részesülnek. Ha a cím egy viselője elhalálozik, a megüresedett helyre a cím többi birtokosa egyhangú szavazással tehet javaslatot. A Nemzet Színésze cím annak adományozható, aki fő- vagy epizódszerepekben kimagasló teljesítményt nyújtott; betöltötte a 62. életévét; 40 évet a színészi pályán vagy legalább 20 évadot – évadonként legalább egy szerepben – a Nemzeti Színház színpadán töltött. Az elismerést először Schwajda György kormánybiztos, a Nemzeti Színház Részvénytársaság vezérigazgatója javaslatára adományozta a nemzeti kulturális örökség minisztere.
már foglalt
2011. október 19. 19:20
hát a félmilkát be kell osztani rendesen egy hónapban. Nem lehet extra párizsi, meg ilyenek...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!