Tranströmer kapta az irodalmi Nobel-díjat

2011. október 06. 13:43

Egy svéd költőnek, Tomas Tranströmernek ítélték oda csütörtökön a 2011. évi irodalmi Nobel-díjat Stockholmban.

2011. október 06. 13:43

A 80 Tomas Tranströmernek ítélték oda csütörtökön a 2011. évi irodalmi Nobel-díjat Stockholmban. A 80 éves svéd költő 1951-ben kezdte pályáját, munkásságából elsősorban költészete ismert, de íróként és műfordítóként is tevékenykedik.

Kevés műve jelent meg, alkotásait több mint hatvan nyelvre fordították le eddig, sorai magyarul is olvashatók - mondta el Stockholmban a svéd akadémia titkára. A költő stroke miatt nem tud sem járni, sem pedig beszélni - tette hozzá Peter Englund. Az elismerés 10 millió svéd koronával (324 millió forintnak megfelelő összeggel) jár.

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gerebek
2011. október 10. 13:10
se egy műve említve, se egy ajánló? pokolian jól ír amúgy
kulalak
2011. október 08. 21:45
Nekem tetszik, hogy sved kapja a sved Nobel-díjat. Nem tudom hanyszor iteltek eddig 'maguknak'. Tudom, hogy az eredeti vegrendelet nem erre vonatkozott es azota bovitettek a dijak kategoriait, de van ebben valami megkapo báj, hogy sajat oreg koltojukre (aki agyverzes utan van, 80 eves es ki tudja meddig el, tehat senki sem fogja kopkodni, hogy miert o kapta) gondoltak. Igy egy kicsit belso unnepuk lesz ez decemberben az atadason. Nagyon helyes.
*ufó*
2011. október 08. 12:32
igazán nincs mit akkor most nézzük ugyanonnan: http://www.urbandictionary.com/define.php?term=thx egyébként egyszerű logikával végiggondolva thanx - 5 betű thnx - 4 betű thx - 3 betű tehát melyik a legoptimálisabb rövidítés ? na ugye ennyi :DDDD
Finale*
2011. október 07. 21:17
Akkor alljon itt tole egy vers is : Lisszabon Az Alfama negyedben a sárga villamos zengve nekivágott a kaptatónak. A dombon két börtön is volt, az egyik a tolvajoké. Kikiabáltak a rácsos ablakokból, hogy fényképezzük le őket. “Itt fényképezni?”, szólt a kalauz, s zavartan mosolygott hozzá - “itt a politikusok ülnek”. S a magasból, a magasból, az oromfal magasából, egy ablakból egy távcsöves férfi, láttam, a tengert nézte. A kék ájerben mosott ruha lógott, a falak átforrósodtak, s a falon a legyek egy helyre néztek, mint ki olvas. Hat évvel később egy lisszaboni hölgytől megkérdeztem: “A börtönökkel valóban az a helyzet... vagy talán álmodtam az egészet?”
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!