A láthatatlan Gárdonyi arcai

2011. november 30. 10:59

A tudós, a kutató, a festő és a rejtőzködő Gárdonyi Gézát is bemutatja a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Dobó István Vármúzeum szerda este nyíló közös, A láthatatlan ember arcai című kiállítása.

2011. november 30. 10:59

A tudós, a kutató, a festő és a rejtőzködő Gárdonyi Gézát is megismerheti a közönség a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) és a Dobó István Vármúzeum A láthatatlan ember arcai című, szerda este nyíló közös budapesti kiállításán, amelynek fókuszában az író történelmi regényei állnak.

H. Bagó Ilona, a PIM muzeológusa a hagyatékról elmondta, hogy a Gárdonyi-emlékház gazdag gyűjteményében kéziratok, festmények, jegyzetek, könyvek találhatók. „Egy teljesen berendezett ház maradt fenn Gárdonyi után, így nyilvánvaló volt, hogy erre a törzsanyagra épül majd a kiállítás” – emelte ki. A láthatatlan ember arcai című tárlat mintegy 140 négyzetméteren terül el. „Az első teremben a történelmi regényeket, A láthatatlan embert, az Egri csillagokat és az Isten rabjait mutatjuk be, a másodikban az Ida regényét, valamint a meseíró Gárdonyit. Itt találkozhatnak a látogatók az író titkosírással vezetett naplójával” – ismertette a kiállítást H. Bagó Ilona, hozzátéve: ez utóbbi helyen mutatják be a tudós Gárdonyit is.

A tárlat a Nemzeti Kulturális Alaptól elnyert ötmillió forintból készült, és 2012. október 2–ig lesz látogatható Budapesten. Ezt követően a kiállított anyag Egerbe utazik, majd 2013–ban – az író születésének 150. évfordulóján – országos vándorútra indul.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
drieno
2011. november 30. 23:07
Nagyon helyes! Mondjuk eltúlozva nincs a dolog, de a semminél legalább több!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!