Megmérgezték Jane Austent?

2011. november 15. 12:20

Arzénmérgezés végezhetett Jane Austen írónővel Lindsay Ashford krimiíró szerint. A szakértő levelek tanulmányozása közben bukkant árulkodó jelekre.

2011. november 15. 12:20

Arzénmérgezésben halhatott meg Jane Austen írónő Lindsay Ashford krimiíró szerint. A szakértő az írónő egykori leveleit tanulmányozva jött rá: Jane Austen az arzénmérgezés tipikus tüneteit produkálta halála előtt nem sokkal. Ashford később megtudta, az Észak-Amerikai Jane Austen társaság az írónő egy hajtincsét évtizedekkel ezelőtt vizsgálatnak vetette alá, amely kimutatta, hogy Austen szervezetében jelen volt az arzén. A krimiíró ma már határozottan állítja a mérgezés tényét.

Korábbi elméletek szerint Austen halálának hátterében a lupus nevű autoimmun-betegség, a Hodgkin-limfóma vagy az Addison-kór állhatott. Az arzént a feltételezések szerint az írónő gyógyszerként, reumájára kaphatta. Janet Todd irodalomprofesszor szerint bizonyítékokat csak Austen exhumálásával lehetne szerezni, erre azonban nem valószínű, hogy sor kerül.

Lindsay Ashford jelenleg Miss Austen rejtélyes halála címmel ír regényt.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tevevanegypupu
2011. november 16. 08:13
Jaj ne mar! Ertelmet es erzelmet meghalado feltetelezes.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!