Tiltott művek kiállítása az OSZK-ban

2011. november 15. 13:25

Terjesztését megtiltom! címmel rendezett könyvkiállítást az Országos Széchényi Könyvtár. A NOL beszámolója szerint a Káma Szútrától a nyolcvanas évek szamizdat irodalmáig találhat alkotásokat a látogató.

2011. november 15. 13:25

A Terjesztését megtiltom! – avagy: mitől féltette hatalmát a mindenkori politika? című tárlat nyílt az Országos Széchényi Könyvtárban - adta hírül a NOL. A könyvtár politikai megfontolásból lefoglalt és megsemmisítésre szánt  dokumentumokat tett közkinccsé. A kiállítók központi helyre tették például Fenyő László Építés orgonája című 1922-es művét, illetve a Káma Szútrát. Itt, az erotikus témák között jelenik meg a Két Vén Kakas nevű szerző A pesti tyúk című munkája is, illetve Radnótitól Az újmódi pásztorok éneke.

A következő blokkban egy, a fiatalokat utcára hívó, a Kommunista Ifjúmunkások Magyarországi Szövetségének plakátja alatt Rudnyánszky Endre Képeskönyv Horthyországból című kötetével találkozhat a látogató. Komját Aladár Proletár Magyarország marsol című poémája is itt kapott helyett, ebben az 1930-as évek mélyszegényeinek helyzetéről olvashat a lapozó.

1956 irodalmából többek között Méray Tibor és Fónay Jenő munkái tekinthetők meg, de természetesen helyet kapott a szovjetellenes Szolzsenyicin, Koestler, és Orwell is. A 60-as évekből Kundera Tréfáját, valamint Illyés Gyula Szellem és erőszak című könyvét emeli ki a NOL. A beszámoló szerint Paul Grimard Hárman Párizsbanját a berendezők azon az oldalon nyitottak meg, amelyen az alulról számított 8. sorban az oroszok szót orvosokra jobbította az ismeretlen cenzor. A kiállítás a nyolcvanas évek szamizdat irodalmával zárul.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!