Megosztotta a nézőket A hobbit

2012. április 26. 14:07

Az idei Las Vegas-i CinemaCon konferencián először láthattak a rajongók egy 10 perces részletet J.R.R. Tolkien A hobbit című könyvének filmadaptációjából. A kétrészes Peter Jackson-mozi első epizódja, A hobbit: Váratlan utazás lesz az első olyan produkció, amely a szokásos másodpercenkénti 24 kocka helyett 48 képkockás sebességgel készül.

2012. április 26. 14:07

A filmből levetített tízperces klipet Jackson videóüzenetével mutatták be. Ebben a rendező beszélt a szupertechnikáról: elmondása szerint a némafilmek korában még a másodpercenkénti 24 képkocka rögzítésénél is gyengébb minőségben dolgoztak, viszont a hangos film követelményeinek megfelelően idővel ezt növelték a hagyományossá vált 24-es formátumra. Viszont a mai digitális korban már nincs miért ragaszkodni a megszokott technikához, főleg ha a 48 kép/másodperces rögzítésnek köszönhetően sokkal élethűbb képeket lehet felvenni. A rendező szerint az új látvány kevésbé erőlteti a szemünket, valamint sokkal vonzóbb, főleg 3D-ben - habár szerinte 2D-ben is fantasztikus. „A 48 fps használata azt az illúziót kelti, mintha egy lyukat vágtak volna a vetítővászonba, amin keresztül a nézők a történet valóságába látnak” – mondta Jackson.

 
A technika fogadtatása azonban elég vegyes volt: Devin Faraci színész például azt írta a Twitter-oldalára, hogy „Ó, ne! Nem vagyok nagy rajongója a 48fps-nek (fps = frame per second = másodpercenkénti képkocka). A felvételek szörnyűek. Őszintén szólva, nem néz ki filmszerűnek.” – írta meg a Playlist blog. Jeff Wells filmes blogger is hasonló véleménnyel volt a látottakról: „egyáltalán nem olyan, mint a megszokott szűrt, fátyolos filmlátvány”. Amellett, hogy le volt nyűgözve a filmtől, hozzátette, hogy a „48 kép/másodperces 3D-s látvány inkább csak egy nagyfelbontású videóhoz hasonlít”. volt azonban olyan is, akit elkápráztatott a technika: „Szembetűnő a különbség A Hobbit és az előző Gyűrűk Ura filmek között. Nagy hatással volt rám a kép minőségbeli különbsége. A rendező védjegyének számító elsöprő, epikus felvételek a 3D-vel fűszerezve elképesztő hatást keltettek. Még az éjszakai jeleneteket is meglepően világosnak és élesnek láttam” – írta Cinemablend szerzője.
 
A Slashfilm újságírója, Peter Sciretta A hobbit-részletet - amelyben többek között egy a fiatal Bilbó és Gollam közti párbeszédjelenet, két csatajelenet, valamint egy tanácskozást láthatott a közönség, melyben Gandalf, Szarumán, Elrond és Galadriel tanácskozik a Glamdring nevű kard - nagyon izgalmasnak tartotta, ám szerinte az új technika nagyon megosztja majd a mozinézőket, és talán még jobban fogják utálni, mint a 3D-t. Viszont a legtöbb mozi még nem áll készen az ilyen technikával felvett filmek vetítésére, ezért a december 13-án debütáló A hobbit első részét még a hagyományos formában lehet majd megnézni a legtöbb helyen.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pisti, az aragorn
2012. április 26. 17:02
Ez egy kicsit árnyalja a képet az új technológiáról: http://www.dragonweb.hu/blog/a-hobbit-a-48-fps-es-az-uj-latas-esete/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!