A Raiffeisen banké az Egervin

2012. május 11. 08:45

Tíz sikertelen értékesítési pályázat után elkelt a felszámolás alatt álló Integrált Borgazdasági Zrt., az egri borászat egykori zászlóshajójaként számon tartott Egervin. A cég egyik korábbi hitelezője, a Raiffeisen bank vette meg a borászatot.

2012. május 11. 08:45

Szűcs Zoltán, a cég felszámolóbiztosa elmondta: a társaság vagyonát a cég egyik korábbi hitelezője, a Raiffeisen Bank Zrt. vásárolta meg egy leányvállalatán keresztül. A 2009 áprilisában elindult felszámolási eljárás keretében ez volt a 11. kiírás a cég vagyonára. A teljes feldolgozó kapacitást, a 4,5 kilométernyi pincerendszert és a 200 ezer palacknyi muzeális borkészletet nettó egymillió forintért árulta a felszámolással megbízott Ratis Kft. Szűcs Zoltán hangsúlyozta, hogy az elmúlt időszakban állagmegóvást végeztek az üzemben, így egyszeri karbantartást követően azonnal újraindítható volna a termelés.

Murányi Ákos, a Raiffeisen PR menedzserének közlése szerint a bank - egy leányvállalata útján - azért vette meg az Egervin eszközeit, mert senki nem volt, aki a bank által reálisnak tartott árat akár csak megközelítő ajánlatot is tett volna az eszközök egészére. Ugyanakkor elvetik a gépek, berendezések és ingatlanok darabonkénti értékesítését. Ugyanis a bank álláspontja szerint csak a termelőeszközök egybetartásával marad esély a borászat újraindítására.

A bank ugyan hosszabb távon nem kívánja birtokolni az üzemet, ám felelős tulajdonosként meg fogja vizsgálni, hogy miként lehet veszteség nélkül üzemeltetni. Ha a vizsgálati eredmények egyértelműen kedvezőek, akkor újra termelni fog az üzem; ezzel együtt a Raiffeisen Bank egyértelmű célja, hogy néhány éven belül megfelelő, az egykori hírnévhez méltó szakmai befektető vegye meg a céget - mondta a menedzser. A felszámolás megindításakor az Integrált Borgazdasági Zrt., a követelések szerint 2,2 milliárd forinttal tartozott a hitelezőknek. (MTI)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!