Ötödik Judafest a zsidó negyed szívében

2012. június 07. 08:50

Koncertek, gyerekprogramok, játékok, zsidó ételek, kirakodóvásár és vezetett séták is várják az érdeklődőket vasárnap az ötödik Judafest Vircsaft fesztiválon, a hajdani budapesti zsidónegyed szívében, a Kazinczy utcában. Az érdeklődők többek között megismerhetik a kóser szilvapálinka történetét, híres pesti zsidókat, valamint a nagymúltú zsinagógákat.

2012. június 07. 08:50

Koncertek, gyerekprogramok, játékok, zsidó ételek, kirakodóvásár és vezetett séták is várják az érdeklődőket vasárnap a Judafest Vircsaft nevű fesztiválon a hajdani budapesti zsidónegyed szívében, a Kazinczy utcában. Az ötödik utcafesztiválon az érdeklődők ötállomásos, interaktív játékon is részt vehetnek, összemérhetik tudásukat, megismerhetik a kóser szilvapálinka történetét, híres pesti zsidókat, nagymúltú zsinagógákat és legendás pesti rabbikat. A gyerekeket „tesz-vesz város” várja, ahol játszva próbálhatják ki az izraeli kibucok életét – tájékoztatta Kriston Linda, a Judafest szervezője az MTI-t.

A Kazinczy utca, a Király utca és a Wesselényi utca határolta szakaszon három színpadot állítanak fel, ahol délelőtt 11 órától estig ingyenes programok lesznek. A zenei események közül kiemelkedik Palya Bea, Dés András és az izraeli Meir Hermon koncertje. A gyermekes családokat a Vackarádió, a Holdvilág kamaraszínház, Haik Viki és Pille Baba, Bohóc koncert és táncház szórakoztatja. Visszatérő vendégként Janklovics Péter stand up humorista ad ízelítőt a zsidó humorból.

A vezetett sétákon a neológ (a zsidó hagyományokhoz kevésbé ragaszkodó), az ortodox (a rituális szabályokhoz mereven ragaszkodó) és a status quo (sem az egyikhez, sem a másikhoz nem tartozó) zsinagógákat, a helybeli építészetet, házakat, valamint az ott élő emberek történetét mutatják be.

A Kazinczy utcába érkező látogatók megízlelhetik a zsidó konyha remekeit, vásárolhatnak egy kóser bolt kínálatából, valamint kézművesek és könyvkereskedők gondoskodnak a vásári hangulatról. Az érdeklődők kérdéseire – a hagyományoknak megfelelően - rabbik adnak választ, és a Szervezetek kaszinója című eseményen zsidó civil szervezetek a magyarországi zsidóság sokszínű világát mutatják be.

A rendezvényhez csatlakozva ismét megrendezik Budapest egyik jótékonysági futóversenyét, a Fun Runt, amelyre kortól és edzettségi szinttől függetlenül minden jelentkezőt várnak – olvasható a Judafest közleményében.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!