Kétezer rendőr a Budapest Pride-on

2012. július 05. 16:15

Több mint kétezer rendőrrel készül a rendőrség a Budapest Pride felvonulás biztosítására, a szombati fővárosi esemény kordonokkal lezárt útvonalon zajlik majd. A hatóságoknak a gyülekezéshez való alkotmányos alapjogokat is biztosítaniuk kell, és fel kell mérniük a veszélyeket, amelyek ezt akadályozhatják.

2012. július 05. 16:15

Több mint kétezer rendőrrel készül a rendőrség a Budapest Pride felvonulás biztosítására, a szombati fővárosi esemény kordonokkal lezárt útvonalon zajlik majd — tudta meg az MTI rendőrségi forrásból csütörtökön. Az esemény idejére több ellendemonstrációt is szerveznek, ezért a rendőrök nemcsak a felvonulást, hanem utána a résztvevők elvonulását is biztosítani fogják.

A Szivárvány Misszió Alapítvány által a Városliget—Andrássy út—Alkotmány utca útvonalra bejelentett július 7-ei felvonulást a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) április elején még megtiltotta, azzal az indokkal, hogy a közlekedés más útvonalakon nem volna biztosítható. A szervezők a Fővárosi Törvényszékhez fordultak felülvizsgálatáért, és a rendőrségi döntést a bíróság egy héttel később hatályon kívül helyezte, amit a BRFK tudomásul vett.

Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs igazgatója az MTI megkeresésére csütörtökön azt mondta: a szombati vonulásos rendezvény, amelynek célja felhívni a figyelmet a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű közösséget érintő megkülönböztetésre, a jogegyenlőtlenségre, a gyülekezési törvény hatálya alá tartozik, ezért azt a rendőrség nagy erőkkel biztosítja. A dandártábornok megjegyezte, a rendőrség feladata kettős: egyrészt mindenkinek biztosítani kell a gyülekezéshez való alkotmányos alapjogát, másrészt fel kell ismerni, hogy mely joggyakorlás az, amely — átlépve a törvényes kereteket — már akadályozza mások alkotmányos alapjogát.

Az ORFK kommunikációs igazgatója közölte, a szombati felvonulás idejére a rendőrség lezárja a Városliget—Olof Palme sétány—Dvorák sétány—Dózsa György út—Városligeti fasor—Bajza utca—Andrássy út-Bajcsy—Zsilinszky út—Alkotmány utca útvonalat, és a korábbi évekhez hasonlóan a szervizutakat sem lehet majd használni, mert a keresztutcákat kordonokkal lezárják.

Garamvölgyi László közlése szerint a szombati melegfelvonulással egy időben két másik bejelentett rendezvényt is biztosítania kell a rendőrségnek: az Erzsébet térre egy magánszemély hirdetett egy-kétezres megmozdulást, a Hősök terére pedig a pozsonyi csata évfordulója alkalmából jelentettek be kegyeleti megemlékezést, mintegy 1500 ember jelenlétével.

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Arslan
2012. július 16. 20:16
Dehogy bántom! Az sem érdekel ha homoszexuális. Az ő dolga. Egészen addig tudom ezt tolerálni, amíg nem tolja a képembe és egészen addig az ő magánügye. Onnantól már az én ügyem is, mert rámerőszakolja a másságát. Ez ilyen egyszerű. Én a párommal a házban üzekedek, senkinek semmi köze hozzá, elvárom hogy ha Béluka Jócóval üzekedik, arról én ne tudjak, mert semmi közöm hozzá.
trust
2012. július 10. 17:25
Követeéjük, hogy a melegek és a nekik szurkolók fizessék a rendőri biztosítást. Nem akarom, hogy az én adómból erre egy fillér, forint is jusson! Nem akarok melegeket támogatni!!!!!!
Hajdú Sógor
2012. július 10. 17:07
És ugyanez vonatkozzon az un. gárdára is.
Hajdú Sógor
2012. július 10. 17:07
Talán ha az Erzsi nénik fiai nem Budapesten basznák az anyjukat a buzifelvonuláson, hanem megmüvelnék mondjuk a földet, amelyről annyit pofáznak, nem kéne minden öregasszony mellé rendőrt állitani.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!