Mozgalmárok, álom állam, bringások és többszörös orgazmus

2012. július 06. 13:51

A negyedik Bánkitó Fesztivál a zenei program kavalkád mellett idén is fontos és aktuális társadalmi kérdéseket vet fel színházi előadásokon, kiállításokon, beszélgetéseken és műhelymunkákon keresztül – ígérik a szervezők. „Gyermekbarát, környezettudatos és társadalmilag érzékeny fesztiválként nem csupán arra törekszünk, hogy jól fogyjon a sör és a hot-dog, de feladatunknak tartjuk a pihentetés mellett a szemléletformálást is” – közölték.

2012. július 06. 13:51

Bánk nappal igazi testi és szellemi felüdülést kínál. A Tószínpad és környéke bringás bolhapiacnak, longboard versenynek, bringás és gyermekprogramoknak ad otthont. A falu szívében található Polgármesteri Hivatal épületében a Hallgatói Hálózat szabadegyeteme várja nem csak az egyetemistákat, de minden fesztiválozót, akit izgatnak a következő témák: kispolgárjogi történelem, az erőszakmentes ellenállás, a válság politikai következményei, a válságra reagáló mozgalmárok beszámolói.

John Sable Többszörös orgazmus című darabja az etikus nem-monogám kapcsolatok világába kalauzolja a nézőt, a Baróthy Angyalai Sanyi és Aranka színház rendezésében  pedig ROADMOVIE–TH&L címmel négykezes kaland részesei lehetnek a látogatók. A MÉM csoport Elégséges című előadásáról a végén kiderülhet, hogy talán nem is elégséges. A színházi előadások sorából kitűnik a rendhagyó és itthon kevéssé ismert Törvényhozói színház előadása, melyet a fesztivál ideje alatt önként jelentkezőkből verbuvált színészek vezetnek elő az utolsó napon, de a munkafázisokba már az előadást megelőző napokon betekintést nyerhetünk a fesztivál területén váratlanul felbukkanó utcai akciókon keresztül.

Idén harmadik alkalommal, közel 40 jelentkező munkáiból válogatott szabadtéri kiállítást rendeznek Privát jelzőtáblák címmel Bánk falu köztéri jelzéseinek újraértelmezésével. A tavalyi évben nagy sikert aratott Kállai testvérpárból Henrik műterme idén is non-stop festéssel és beszélgetéssel várja a tábor közönségét, a tranzit.hu által megbízott Pseudo Race Group pedig Liberagility nevű fizikai-szellemi akadálypályát állít a résztvevők liberális készségeinek tesztelésére.

„Álom állam” nyári tábor a Bánkitó Fesztiválon: számos felmérés és tapasztalat tanúskodik arról, hogy a választókorú magyar állampolgárok jelentős része még több mint húsz évvel a rendszerváltás után sem rendelkezik olyan politikai ismeretekkel és kultúrával, amelyek egy demokratikus rendszerben kívánatosak lennének. Épp ezért a Marom Budapest és más civil szervezetek önkéntesei nyári tábort szerveznek azzal a céllal, hogy a résztvevő gyerekek alapfokú elméleti és gyakorlati ismereteket szerezzenek a demokrácia működéséről és az ország politikai berendezkedéséről, valamint fejlesszék együttműködési készségeiket.

Bánk éjjel színes fényekbe burkolózik és négy zenei helyszín telik meg élettel. A Tábor látogatóit a Fogas Ház nyári szakosztálya látja el fesztivál hangulattal. Az italok mellett non-stop zenét és hűsítő locsolást ígérnek, de az aktívabbak olimpiai kvalifikáló sport versenyeken is részt vehetnek.

A nagyszínpadon olyan formációk mutatkoznak be, akik a hazai fesztivál felhozatal ritkán látott alakjai. Pénteken Marge indítja el az estét, majd a ColorStar és a LavaLava Sound System lép színpadra, a kisszínpadon pedig a Dorco Band, Kiss Erzsi és Popiván mozgatják meg bánk népét. Szombaton a Mary Popkids és Nemjuci alapozzák meg a hangulatot, hogy aztán az ősbánkitó fellépőként mindig a tőlük szokott szuper hangulatot a Fixi4 és az S*10 csapata hozza. A fesztivál zárónapja is erősnek ígérkezik, a Sena Live Band után a The Qualitons, majd a Mango-Cadik páros táncoltat, a nagyszínpad záró fellépője pedig az S*10 csapata lesz.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!