Gálvölgyi életműdíjat kapott

2012. szeptember 03. 11:12

Kiosztották a nyíregyházi Vidor Fesztivál színházi versenyprogramjának díjait. A legjobb nagyszínpadi előadás a Kaisers TV, Ungarn lett, amelyet Pintér Béla és társulata állított színpadra, Gálvölgyi János pedig életműdíjat kapott.

2012. szeptember 03. 11:12

Kiosztották a nyíregyházi Vidor Fesztivál színházi versenyprogramjának díjait, a Makk Károly filmrendező vezette zsűri tizenkét kategóriában jutalmazta a legjobb társulatokat, előadásokat és színművészeket. A fesztivál kilenc napja alatt nyolc-nyolc nagyszínpadi és kamaraszínházi előadást tekinthetett meg a közönség a nyírségi megyeszékhely teátrumában. A hattagú zsűri az utolsó, szombaton megtartott előadás után éjszakába nyúlóan értékelte a produkciókat és hozta meg döntését. Az ítészek véleménye alapján a legjobb nagyszínpadi előadás a Kaisers TV, Ungarn volt, amelyet Pintér Béla és társulata állított színpadra – közölte a Móricz Zsigmond Színház vasárnap. Ez a darab kapta meg egyébként a port.hu különdíját is.

A legjobb kamaraszínházi előadás a Pinceszínház Bányavirág, míg a legjobb utcaszínházi előadás a Ziránó Színház Csicseri történet című darabja volt. Az operett műfajának megújításáért járó elismerést Kovács Dániel és a Kecskeméti Katona József Színház társulata kapta a Virágos Magyarország darabért, a „legbátrabb puccsért” díjat pedig A puccs című előadás alkotógárdája, a Sanyi és Aranka Színház érdemelte ki. A zsűri egybehangzó döntése alapján a példaértékű műfaji újításért adható díjat a szombathelyi Weöres Sándor Színház Széllel szembe című előadásának keretében Jordán Tamás stand up előadása kapta meg. A legjobb alakítás díját az Orlai Produkciós Iroda Gyógyír északi szélre című darabjában szereplő Fullajtár Andreának, míg a férfiak közül Kaszás Gergőnek ítélték meg, utóbbi a Bányavirágban nyújtott kiemelkedő színészi teljesítményt.

A zsűri a legjobb női, illetve férfi epizódalakításért járó díjban Nagy Marit és Bánki Gergelyt részesítette, mindketten a Gólem Színház Lefitymálva című előadásában szerepeltek. A legjobb kvartettet Molnár Piroska, Vári Éva, Benedek Miklós és Szacsvay László alkotta az Orlai Produkciós Iroda A nagy négyes című darabjában. A hagyományokhoz hűen kiosztották az életműdíjat is, amelyet idén Gálvölgyi János kapott meg. Az eddigi gyakorlattól eltérően az idei nyertes produkcióknak „házhoz viszik” a díjakat, amelyeket otthon, saját közönségük előtt vehetnek át a társulatok, valamint a művészek. A Vidor Fesztivál szombaton zárta kapuit, a vidámság és derű országos seregszemléje összesen 60 ezer látogatót vonzott. A kulturális rendezvény mintegy 350 programjának nagy része ingyenesen volt látogatható.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gvarga10
2012. szeptember 03. 18:33
Életmű dij."Te rongyos élet..."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!