Kutatók Éjszakája: megkezdődött a regisztráció a programokra

2012. szeptember 21. 16:23

Hetedik alkalommal rendezi meg – idén szeptember 28-án – a Tempus Közalapítvány a Kutatók éjszakáját. Számos fővárosi egyetem és főiskola, illetve a nagyobb múzeumok is ingyenes, egyszerre tudományos és izgalmas programokkal várják az érdeklődőket.

2012. szeptember 21. 16:23

Hetedik alkalommal rendezi meg idén a Tempus Közalapítvány a Kutatók éjszakáját, amelynek a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány az egyik társszervezője. Az Európai Bizottság támogatásával 2005 óta Európa-szerte megvalósuló egész napos, fesztiváljellegű esemény célja a tudomány és a kutatói pálya népszerűsítése. A rendezvényre idén szeptember 28-án kerül sor.

A budapesti Pázmány Péter Katolikus Egyetem is programokkal várja ezen az estén az érdeklődőket. Az egyetem kutatási programjaként működő szíriai-magyar régészeti misszió 2007 óta tárja fel a Közel-Kelet egyik legnagyobb középkori várát, Margatot, amelyet keresztes hadjárata során 1218-ban II. András király és serege is felkeresett. Ennek bemutatására is sor kerül, a Mit viselt Góliát a halála előtt? című rendezvényen pedig szó esik a filiszteus nép eredetéről, megérkezéséről Palesztina területére, és arról, hogy hogyan laktak és miként biztosították uralmukat az adott terület felett. Az érdeklődők megismerkedhetnek a biomechatronikus kéz tervezésével is.

A Budapesti Gazdasági Főiskola nyelvi és kulturális érdekességekkel kapcsolatos előadást tart adott napon. Szó esik majd a tőzsdei elemzés titkairól, megtudhatják például a látogatók, hogy mi a különbség a technikai és a fundamentális elemzések között. Zenés műsorral kísért ismeretterjesztő előadással is készül a főiskola Vlagyimir Viszockij máig népszerű költői munkásságáról.

A számító növények ámító világa program keretében a növényi színanyagok sokrétű szerepével ismerkedhetnek meg az érdeklődők a Budapesti Corvinus Egyetemen. A Gyógyító illatok, házi parfümkészítés elnevezésű program látogatói az illóolajokról szerezhetnek hasznos információkat. A Haláli hálók című előadáson az internet csapdáiról és csodáiról esik majd szó. A Racionális és irracionális pénzügyi döntések című rendezvényen pedig a pénzügyi piacok sztochasztikus (véletlenszerű) viselkedését, a befektetésekhez és a kockázatkezeléshez kapcsolódó megoldott és megoldatlan kérdéseket tekintik át. Nógrádi György egyetemi tanár Holnap bármi megtörténhet című előadásában aktuálpolitikáról, nemzetállamok jelenlegi és jövőbeni szerepéről beszél.

Az ELTE Ruszisztikai Központjában A Raszputyin-mítosz. Babona, szex és politika a forradalom előtti Oroszországban címmel tartanak előadást, amely abból a paradoxonból indul ki, hogy miközben óriási mennyiségű tudományos és populáris, sőt ponyvairodalom foglalkozik Raszputyinnal, valódi, történelmi alakja igazából még megközelítő pontossággal sem rekonstruálható. Az ELTE Kőzettan-Geokémiai tanszékén vulkánkitöréseket terveznek, ahol lávatűzijátékot, fortyogó lávatavat, kráterből kiömlő lávát is láthatnak az érdeklődők, akik bepillanthatnak a kürtőcsatornába is. A Füvészkert botanikai időutazásra invitálja a látogatókat, hogy megkeressék a földtörténeti múlt nagy túlélőit, közelebbről megismerjék a növényvilágnak azokat a különlegességeit, amelyek több száz millió éve lakják bolygónkat. Lesz mongol nyelvi gyorstalpaló, a finnugor tanszék konyhája pedig a kóstolni vágyókat várja.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) a matematikáról és a szépségről, az anyagi intelligenciáról esik egyebek közt szó. A Szex, drogok és rock 'n' roll - a nem látható világ az infravörös szemeimben című rendezvény keretében selyemhernyó-szexálást, morfintartalom-meghatározást, húgykő-minősítést ígérnek a szervezők. A MOGI Robi egy olyan kutatás eredménye, ahol az etológusok megfigyelték a kutyák kötődését a gazdájukhoz, az informatikusok ezt a viselkedést algoritmizálták és leprogramozták, majd a mérnökök megépítettek egy robotlényt, amelynek néhány viselkedéseleme a kutyáéhoz hasonlít, vagyis etológiai indíttatású minták alapján alkalmas a kötődéshez kapcsolódó érzelmi állapotok kifejezésére. A robotikában eddig egyedülállóan új eredményként egy, az emberhez kötődő mesterséges egyed jött létre. Az Anyagi intelligencia címszó alatt különleges, a megszokottól eltérő tulajdonságú anyagokkal is megismerkedhetnek a látogatók, így emlékező fémekkel, mágneses folyadékkal és polimer gélekkel.

A Semmelweis Egyetem szervezésében az Üllői úton a CSI Hungary tart akciót, vagyis a magyar helyszínelők mutatják be mindennapjaikat. Az egyetemen idén kétszer annyi bonctermi bemutatóval várja a látogatókat, mint korábban. A Radiológiai és Onkoterápiás Klinikán a múmiák belsejébe 3 dimenziós utazásra lehet jelentkezni. Az Egészségtudományi Kar demonstrációs termében az érdeklődők úgynevezett ambubabákon, vagyis életnagyságú, tüneteket produkáló babákon próbálhatják ki a mindennapos ápolási beavatkozásokat, megnézhetik a csecsemő-szimulátort, valamint szülészeti bemutatóval is várják a látogatókat.

A jövő konyhájával, a felsőfokon űzött molekuláris gasztronómiával ismerkedhetnek meg mindazok, akik szeptember 28-án a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány budapesti főhadiszállására látogatnak. A Magyar Természettudományi Múzeumban (MTM) eddig elzárt kutatóhelyek, gyűjteményi raktárak, előadások és interaktív foglalkozások várják az érdeklődőket. Az Aquincumi Múzeum programkínálatában a csontfaragás ősi művészete áll, és egyebek mellett olyan kérdések megvitatása, mint hogy hogyan működik egy római eszterga, és lehet-e szarvasagancsot esztergálni vagy agancsból fésűt készíteni. A Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) Magyarország története című állandó kiállítás termeiben egy meghívott külső szakember beszélget a Magyar Nemzeti Múzeum kutatójával és elismert szakemberével, más-más irányból indulva és eltérő szempontok szerint értékelve II. Andrást, II. Józsefet, Görgei Artúrt és Hóman Bálintot. Az Apponyi teremben 21 órától Pálffy Géza történész számol be a Szent Korona és a magyar királykoronázások újkori történetének komplex feldolgozására vállalkozó kutatócsoport és program eredményeiről.

A Kutatók Éjszakája programjai ingyenesek, de azokra előzetes regisztárció szükséges.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!