L. Simon: Nincs veszélyben az intézményesített örökségvédelem

2012. szeptember 07. 17:19

A kulturális államtitkár közlése szerint nem szűnik meg a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal feladatköre.

2012. szeptember 07. 17:19

L. Simon László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális államtitkára egy siófoki konferencia után rendezett sajtótájékoztatón kiemelte: a kormány arról döntött, hogy átszervezi a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalt (KÖH). Mint elhangzott, a szándék az, hogy a hatósági engedélyeztetés felgyorsuljon, így a jövőben minden engedélyeztetés a kormányhivatalokon keresztül fog történni. „Mindez nem jelenti azt, hogy az intézményesített örökségvédelem Magyarországon veszélybe kerülne. A KÖH elnevezés eltűnik ugyan, de két háttérintézmény összevonásával létrejön egy új, nagy háttérintézmény. A jövőben a nem szorosan az építésügyhöz vagy a régészeti feltárásokhoz tartozó hatósági ügyeket a két intézmény jogutódjaként létrejövő háttérintézmény fogja kezelni” – tette hozzá L. Simon, aki az összeolvadásban, átszervezésben érintett háttérintézményekről nem nyilatkozott.

Az államtitkár kiemelte, hogy Magyarországon az elmúlt években a fejlesztések lelassultak, a KÖH pedig nem volt képes a műemlékeket megóvni. „A műemlékek felújítását sokszor nem segítették, hanem akadályozták” – fogalmazott. Közölte: a három hónapos átmeneti időszak alkalmas arra, hogy a kormány szándékait szakszerűen és pontosan végrehajtsák, zökkenőmentes legyen az átalakulás. Jelezte ugyanakkor, hogy több szervezeti átalakítás lesz október 1-től. Példaként a Magyar Művelődési Intézet mellett működő képzőművészeti lektorátust említette, amely „nem jó helyen volt eddig”. „Az átszervezések nem járnak elbocsátásokkal” – jegyezte meg az államtitkár.

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Stigma
2012. szeptember 07. 23:32
"L. Simon: Nincs veszélyben az intézményesített örökségvédelem" Ez a kijelentés is elég vérfagylaló, hogy mi lesz vele... de majd ha azt halljuk, hogy még meg is védik.. annak annyi...
Ald0 Raine hadnagy
2012. szeptember 07. 21:49
" létrejön egy új, nagy háttérintézmény." Ja, és majd mindig háttérbe szorítják őket a befektetők, és a lefizetett önkormányzatok. Ahogy pl. már most Győrben is történik a mélygarázs építésnél...ott már a jövő elkezdődött.
Gregorius
2012. szeptember 07. 20:33
Akkor lennék nyugodt, ha már megszületett volna egy "Kormány vagy Miniszteri rendelet" az új intézmény alapításáról, arról, hogy mi a feladatköre és kiket vonnak össze. Ha a múltunkat, beleértve a műemlékeinket is, nem becsüljük, jövőnk sem lesz. ( Herder nyavalyás jóslata, így is beteljesülhet.)
Trükkök Százai...
2012. szeptember 07. 19:02
Átcsoportosítás miatt zárva.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!