Ősszel dönthet a parlament Balatonvilágos megyeváltásáról

2012. szeptember 19. 11:36

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közlése szerint a héten terjeszti be a kormány az Országgyűlésnek a Balatonvilágos megyeváltásával kapcsolatos dokumentumokat, a parlament december végéig dönthet az ügyben.

2012. szeptember 19. 11:36

Balatonvilágoson idén januárban tartottak helyi népszavazást arról, hogy a Veszprém megyei település Somogy megyéhez csatlakozzon, a népszavazás azonban érvénytelen lett. A helyi képviselő-testület ezután úgy döntött, hogy él a helyi önkormányzatokról szóló törvényben biztosított jogával és folytatja a megyeváltás jogszabályban előírt folyamatát „a Balatonvilágoson élő polgárok hosszú távú érdekét szem előtt tartva”. A testület álláspontja az volt: a helyi népszavazás érvénytelensége a polgárok érdektelenségét, közömbösségét tükrözi. A döntésnél mérlegelték a járásközpontok Balatonvilágostól való távolságát: a leendő járásközpont, Balatonfüred 41 kilométerre, a szintén járásközpontnak kijelölt Somogy megyei Siófok 16 kilométerre van a településtől.

A testület felhatalmazta Balatonvilágos független polgármesterét, Fekete Barnabást, hogy szerezze be a jogszabályban előírt hatósági és államigazgatási szervek véleményét az elbocsátó és a fogadó megye részéről. Ez az elmúlt hónapokban megtörtént, a dokumentumok áprilisban megérkeztek a Veszprém Megyei Kormányhivatalhoz, ahol a törvényességi felügyeleti főosztály ellenőrizte a területszervezési eljárás törvényességét, a kezdeményezés törvényi feltételeinek teljesítését, majd a kormányhivatal az iratanyagot továbbította a közigazgatási és igazságügyi miniszternek.

A KIM közleménye szerint a kormány a héten beterjeszti a parlament elé a csatlakozási szándékkal kapcsolatos dokumentációt, az Országgyűlés december végéig dönthet az ügyben.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!