Szimulált viharral tesztelt a somogyi katasztrófavédelem

2012. szeptember 25. 10:30

Egy új, ultrarövidtávú időjárási előrejelzéseket továbbító számítógépes programot teszteltek szimulált viharral. A projektben 8 ország 16 szervezete vesz részt.

2012. szeptember 25. 10:30

Szimulált viharral teszteltek egy új, gyorsabb és hatékonyabb beavatkozást segítő, ultrarövidtávú időjárási előrejelzéseket továbbító számítógépes programot – az úgynevezett INCA rendszert – a somogyi katasztrófavédők hétfőn. A projektben 8 ország 16 szervezete vesz részt, Magyarországról egyedüliként a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság – közölte a szervezet megyei szóvivője. Gaál Attila közölte: a most négy ország – Ausztria, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia – részvételével tartott gyakorlaton egy, a részt vevő országokat érintő viharra készültek. A gyakorlatot a meteorológiai szakemberek információi alapján a katasztrófavédelmi szakemberek irányították számos intézmény, így egyebek mellett a közműszolgáltatók, egészségügyi intézmények, védelmi bizottságok bevonásával.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat által kifejlesztett technikai háttér lehetővé teszi például, hogy jól látható legyen, egy irányt változtató szélvihar milyen településeket, utakat fenyeget, az elektromos hálózat mely részeit veszélyeztetheti, így a védekezés és a kárfelszámolás sokkal gyorsabbá és hatékonyabbá válhat – magyarázta a szóvivő. A rendszer a vihar előtt 1-3 órával jelez a katasztrófavédelmi központnak.

Gaál Attila beszámolt arról, hogy a szimulált vihar – miként az gyakorta előfordul – nem kímélte a Balaton déli partját. A feltételezés szerint fák dőltek ki, elszakadt a vasúti felső vezeték, megcsúszott a partfal, kamion borult fel. Víz alá kerültek a Balatonhoz legközelebbi utcák, a csatornarendszer telítődött, és villámcsapás miatt kigyulladt egy csárda. Belső-Somogyban a nagy eső hatására kilépett medréből a Koppány patak, és a lezúduló víz utakat tett tönkre. Több helyen sárlavina zúdult az utakra, másutt villámcsapás miatt kigyulladt ezer körbála, továbbá kiöntött a Kapos folyó a medréből, és veszélyeztette a szennyvíztisztítót is. Ezekre az eseményekre kellett a szakembereknek reagálniuk a nyolcórás, 29 szervezet bevonásával, mintegy száz közreműködővel lezajlott kommunikációs gyakorlaton – mondta Gaál Attila.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!