A visegrádi országok nemzeti identitását vizsgálják a Műcsarnokban

2012. október 09. 09:00

Vasárnap zár a Műcsarnok Mi a magyar? Kortárs válaszok című kiállítása. A finisszázs hetében a visegrádi országok nemzeti identitásának kulturális vetületeit vizsgáló nemzetközi konferencia, tárlatvezetések, borestek, zenei és filmes programok várják a látogatókat.

2012. október 09. 09:00

Mintegy ötven kortárs képzőművész munkáin keresztül keresi a választ a címben feltett kérdésre a Műcsarnok augusztus 2-től látogatható kiállítása, amely várhatóan az intézményben egy évtizede nem tapasztalt, több mint tizenötezres látogatószámot produkál. A közönséget péntektől a vasárnap esti zárásig számos különleges programmal várják. ID4 – Nemzeti identitás a visegrádi országok kortárs kultúrájában címmel pénteken és szombaton workshopokkal, dzsesszkoncertekkel és filmekkel kísért nemzetközi konferenciának ad helyet a Hősök terén található kiállítóhely.

Mint a szervezők közölték, az ID4 projekt célja, hogy megjelenítse a nemzeti identitás témájának a képzőművészetben, a zenében és a filmben fellelhető árnyalt és hiteles kifejeződéseit, hangsúlyossá téve azokat a pontokat, amelyek ezen a téren összekötik vagy elválasztják a kortárs cseh, lengyel, szlovák és magyar kultúrát. A konferencián a nemzeti önazonosság és a képzőművészet kapcsolatáról tart előadást mások mellett a neves cseh szobrász, David Cerny is, akinek Entrópia című, 2009-ben Brüsszelben bemutatott, a nemzeti sztereotípiákra reflektáló műve Európa-szerte hatalmas visszhangot keltett.

A kiállításhoz kapcsolódva a Műcsarnok nagy sikerű borestsorozatot indított, melynek során pénteken Vida Péter szekszárdi borász mutatkozik be, majd vasárnap a szomolyai Kaló Imre zárja a neves bortermelők alkotta sort. Édes hazám címmel vasárnap, a tárlat finisszázsán Lackfi János, Schein Gábor, Szálinger Balázs és Térey János költők olvassák fel verseiket, egyszerre kapcsolódva a nemrégen megjelent, azonos című kortárs közéleti versantológiához és a Műcsarnok kiállításához, melyben aznap Gulyás Gábor kurátor tart záró tárlatvezetést. A Mi a magyar? vasárnap este 18 óráig látogatható; a konferencia és a finisszázs részletes programját a Műcsarnok honlapján találhatják meg az érdeklődők.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!