December 13-án dönthetnek a Szegedi Szabadtéri ügyvezetőjének leváltásáról

2012. december 05. 11:28

December 13-ai rendkívüli ülésén dönthet a szegedi közgyűlés ismét Bátyai Edina, a Szegedi Szabadtéri Játékok Nonprofit Kft. ügyvezetőjének leváltásáról.

2012. december 05. 11:28

A kulturális szakember menesztéséről szombati ülésén szenvedélyes és a személyeskedést sem mellőző vitát követően a Fidesz-KDNP frakció tagjainak és a Jobbik képviselőjének szavazatával döntött a testület. A határozatot azonban Botka László (MSZP) polgármester – élve az önkormányzati törvényben adott jogkörével – nem írta alá. Ekkor a politikus közölte, amennyiben a javaslat a rendkívüli közgyűlésen is megkapja a többséget, automatikusan hatályba lép.

A polgármester a szavazást követően kifejtette, méltatlannak tartja, hogy a jobboldali képviselők a magyar kulturális élet egyik zászlóshajóját áldozták fel politikai céljainak. Botka László szerint ugyanakkor biztató, hogy a teljes művészeti elit és valamennyi szakmai szervezet ideológiától és pártállástól függetlenül szinte ugyanazokkal a szavakkal tiltakozott a tervezett lépés ellen. Botka László a rendkívüli közgyűlés időpontját bejelentő Facebook-bejegyzésében úgy fogalmazott: „ami történik, nem Szeged szégyene, hanem azé a tizenöt képviselőé, akik ezeket a törvénytelen és kárt okozó javaslatokat megszavazták. Adjunk nekik esélyt, hogy meghallják a szegediek felháborodott hangját, és legyenek képesek korrigálni a városnak hátrányos döntéseiket!”

Kohári Nándor, a Bátyai Edina menesztéséről szóló határozatot jegyző fideszes képviselő az MTI érdeklődésére közölte, fenntartja a korábbi javaslatát. Ennek alapján a közgyűlés pályázatot írna ki a Szegedi Szabadtéri Játékok vezetői posztjára, és annak elbírálásáig korlátozott szerződéskötési jogkörrel a cég szabályzatában leírtaknak megfelelően a jelenlegi helyettes, Juhász Péter irányítaná a vállalkozást. A politikus közölte, a Szegedi Szabadtéri Játékok jelentős és folyamatos bevételcsökkenése, a fesztivál körül kialakult botrányok és provokációk miatt elkerülhetetlen Bátyai Edina menesztése.

Bátyai Edina egyben a szegedi REÖK ügyvezetője is volt. Leváltása azután került napirendre, hogy egy, a REÖK-ben rendezett  kiállítás egyik installációja sokakban felháborodást keltett.

Haág  Zalán a közgyűlés kulturális bizottságának kereszténydemokrata elnöke az MTI-nek korábban így fogalmazott: „a többség értelmezésében  Leonardo da Vinci Az utolsó vacsora című remekművét gúnyolták ki  azzal, hogy egy asztalra tizenkét tányérnyi fekáliát raktak egy  levágott kéz társaságában”.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!