Mosonmagyaróvárra került a Gyurkovics-hagyaték

2013. január 04. 21:50

A 2008-ban elhunyt Kossuth-díjas Gyurkovics Tibor költő-író akarata szerint a mosonmagyaróvári Cselley-házba került kortárs képzőművészeti gyűjteménye.

2013. január 04. 21:50

A mosonmagyaróvári Cselley-ház emeleti kiállítótermeiben található Magyarország egyik legrangosabb képzőművészeti anyaga. A 19. és 20. századi magyar alkotók munkáit felvonultató kollekció dr. Gyurkovich Tibor orvos magángyűjteménye, amelyet Mosonmagyaróvár városára hagyott. A műgyűjtő, Budapesten élő belgyógyász főorvos, Gyurkovics Tibor nagybátyja volt. Bár a költőnek nem volt családi kötődése Mosonmagyaróvárhoz, mégis azt kívánta, hogy szellemi hagyatéka nagybátyja gyűjteménye mellett kapjon helyet - tudatta a Hansági Múzeum.

A rendelkezésre álló tárgyi hagyaték, amely Gyurkovics irodalmi munkásságát, személyiségét hivatott bemutatni, valamint a több mint száz darabból álló kortárs képzőművészeti kollekció különös értéket képvisel. A Cselley-ház földszinti termében helyet kapott tárlat egyszerre idézi meg az embert, a művészt és a közéleti személyiséget.

A Magyar Művészeti Akadémia, a város önkormányzata, a Hansági Múzeum és a Mosonmagyaróvári Múzeum Alapítvány anyagi támogatása, valamint az özvegy, Gyurkovics Györgyi önzetlen segítsége lehetővé tette az író születésnapján, 2012. december 18-án a Gyurkovics Tibor Emlékszoba megnyitását. Az emlékszoba a Hansági Múzeum nyitvatartási idejében, illetve előzetes bejelentkezés szerint látogatható.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!