Magyar napokat tartanak Nyiznyij Novgorodban

2013. február 06. 16:59

Gazdag kulturális kínálattal Magyar napok nyílnak csütörtökön az oroszországi Nyizsnyij Novgorodban.

2013. február 06. 16:59

A Balassi Intézet Moszkvai Magyar Kulturális Központja és Elada Nagornaja, Magyarország Nyizsnyij Novgorod–i tiszteletbeli konzulja szervezésében több rendezvényen mutatkoznak be magyar képzőművészek és alkotásaik a Volga-menti városban, emellett a magyar filmművészet és az irodalmi, zenei élet egy-egy szeletét is megismerhetik az érdeklődők. Baranyi András, a moszkvai intézet igazgatója az MTI–nek elmondta, hogy csütörtökön több képzőművészeti kiállítás nyílik Nyizsnyij Novgorodban. Március elejéig láthatja a közönség az Arzenál modern művészeti központban Waldemar Mattis–Teutsch sepsiszentgyörgyi születésű neves magyar képzőművész holográfiáiból a Fény művészete címmel nyíló kiállítást.

Az ősi orosz város állami kiállítási központjában Csernus Tibor, a 2007-ben elhunyt Kossuth–díjas magyar grafikus és festő alkotásait május 12–ig tekinthetik meg az érdeklődők. A művek a KOGART ház gyűjteményéből valók. A magyar mese világában címmel Orosz István és Keresztes Dóra grafikus, festő és animációsfilm–rendező házaspár Pilinszky János meséihez készült illusztrációit mutatják be abban a nyizsnyij novgorodi könyvtárban, ahonnan a sárospataki gyűjteményt visszaszármaztatták Magyarországnak.

A megyei könyvtárban bemutatják a magyar irodalom néhány remekét is, amely az utóbbi időben orosz fordításban megjelent. Közöttük van Madách Imre Az ember tragédiája című művének Jurij Guszev Füst Milán–díjas műfordító által készített fordítása. Pénteken Jankovics Marcellnek a Madách–mű alapján készült egész estét betöltő filmjét, Az Ember tragédiáját szintén levetítik Nyizsnyij Novgorodban. Aznap az orosz nagyváros filharmóniájában a Budapesti Operettszínház szólistái lépnek fel. Bordás Barbara és Peller Károly a Kálmán Imre emlékére rendezett esten szerepel, a szünetben a közönség Szvetlana Maleta Budapest és Pécs nevezetességeiről készített akvarelljeiben gyönyörködhet.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!