Tizenkilenc európai elsőkönyves a Könyvfesztiválon

2013. április 17. 09:33

Tizenkilenc író lesz a vendége a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál részeként az Európai Elsőkönyvesek Fesztiváljának, Magyarországot egy vajdasági író, Bencsik Orsolya képviseli Akció van! című könyvével.

2013. április 17. 09:33

Karádi Éva, a fesztivál szervezője az MTI-nek kedden elmondta: azért esett Bencsik Orsolyára a választás, mert „friss, szemtelen, fiatalos módon nyúl a család és a vidéki élet hagyományos témáihoz”. Az 1985-ben Topolyán született író kötete a Forum, a József Attila Kör és a Prae.hu közös kiadásában jelent meg, és elnyerte a Szirmai Károly Irodalmi Díjat 2012-ben. Az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválja az európai országok kulturális intézeteinek (EUNIC) és budapesti nagykövetségeinek 2000 óta megrendezett közös programja. „A partnerintézetek választják ki és hívják meg a fesztiválra az egyes országok egy-egy díjazott pályakezdő íróját. A legtöbb országban létezik olyan, mint nálunk a Bródy Sándor-díj, Finnországban például ilyen a legnagyobb finn napilap, a Helsinkin Sanomat díja” – fejtette ki Karádi Éva.

Általában az elmúlt év legjobbjai közül választanak alkotót. „Előfordul, hogy a könyv magyar vonatkozása a kiválasztás alapja, mint most az angol Emylia Hall és a skót Jessica Gregson elsőkönyves esetében” – fogalmazott a szervező. Az európai elsőkönyves szerzők szombaton 14 óra 30 perctől három órán át mutatkoznak be a fesztivál Lázár Ervin termében. Az első pódiumbeszélgetést Gács Anna kritikus, a másodikat Forgách András író vezeti. Az elsőkönyvesek művei eredeti nyelven is megtekinthetők és megvásárolhatók a könyvfesztiválra készült magyar nyelvű kiadványokkal, például a Lettre folyóirat tavaszi számával együtt a könyvfesztivál B65-ös standján. Pénteken az Európa Pontban egy egész napos európai írótalálkozót szerveznek a könyvfesztivál íróvendégeivel. A délutáni beszélgetések résztvevői az elsőkönyvesek közül kerülnek ki.

A résztvevők közül Karádi Éva kiemelte a díszvendég ország, Olaszország elsőkönyves szerzőjét, Tommaso Giagnit, a portugál Joao Ricardo Pedrót és a szlovák Maria Modrovich-ot. Hozzátette: elsősorban érzékeny témaválasztásuk és a szövegek irodalmi minősége miatt érdemes odafigyelni ezekre az írókra. Arra a kérdésre, hogy van-e olyan vendége a fesztiválnak, aki korábban a elsőkönyvesek fórumán szerepelt, Karádi Éva igennel felelt. „A könyvfesztiválra jelent meg a svájci Arno Camenisch Alpesi trilógiája a L'Harmattan kiadó Valahol Európában sorozatában, Adamik Lajos fordításában” – mondta.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pierre bayle
2013. április 21. 19:23
Bencsik Orsit szeretjük!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!