Demokratikus zsűrielnök lesz Spielberg

2013. május 02. 09:37

Steven Spielberg rendező azt ígéri, hogy demokratikus zsűrielnök lesz a 66. cannes-i filmfesztiválon. Szerinte „a bemutató előtt minden film egyenlő”.

2013. május 02. 09:37

Steven Spielberg azt ígéri, hogy demokratikus zsűrielnök lesz a 66. cannes-i filmfesztiválon, miután szerinte „a bemutató előtt minden film egyenlő”. Az amerikai filmrendező-producer ezt a Télérama című francia kulturális hetilap szerdai számában megjelent interjúban mondta. Arra a kérdésre, hogy milyen zsűrielnök lesz a május 15-én kezdődő filmes mustrán, Spielberg azt válaszolta: „Demokratikus. De egy kis időt kérek: utoljára az avoriazi fesztiválon zsűriztem 1976-ban. Kicsit be vagyok rozsdásodva”. A világ egyik legsikeresebb filmrendezőjének nincs kedvenc filmtípusa, nem tesz különbséget közönség- vagy művészfilm között. „Úgy gondolom, hogy mielőtt bemutatják, mindegyik film egyenlő. A szándék mindig ugyanaz, legyen szó Christopher Nolanról (Batman, A sötét lovag) vagy Michael Hanekéről (Szerelem): azt akarják kifejezni, ami bennük van”.

Spielberg szerint annak ellenére, hogy a hollywoodi szuperprodukciók tömegeket vonzanak, a független filmgyártás „soha nem örvendett még ilyen jó egészségnek”. Mégpedig azért, mert „az embereknek elegük van abból, hogy mindig ugyanazokat a történeteket mesélik el nekik”. A háromszoros Oscar-díjas alkotó elárulta, hogy minden hétvégén átlagosan 4-6 filmet néz meg. „Behozom, amit hét közben elmulasztok a munka miatt. Ezért már nagyon várom, hogy napi két filmet láthassak Cannes-ban”. Spielberg jobban szereti „a celluloidszalagra készült film tisztaságát, azt a fajta vizuális vibrálást, amit a digitális forma nem tud visszaadni". „A különbség körülbelül ugyanaz, mint egy olajfestmény és egy vízfestmény között: ami igazán számít, az a művész ecsetkezelése, a témája, a filozófiája, a tehetsége” – tette hozzá. A 3D-technika szerinte egyébként nem több, mint egy újabb eszköz, s úgy érzi nem volt igaza, amikor néhány évvel ezelőtt digitalizálta az E.T.-t, mert azzal „belenyúlt egy már létező műbe". „Soha többé nem csinálok ilyet” – tette hozzá.

Egyébként Spielberg az E.T.-vel kapott először meghívást 1982-ben Cannes-ba. „Senki nem gondolta, hogy ennek a filmnek sikere lehet. A stúdió egy kis művészfilmként kezelte” – emlékezett vissza a rendező. Elmondta azt is, hogy soha nem hagy ott a felénél egy filmet, és utálja, amikor az emberek filmnézés közben SMS-eznek a moziban. A cannes-i filmfesztivált május 15. és 26. között rendezik meg. A szervezők kedden este bejelentették, hogy a legjobb elsőfilmnek járó Arany Kamera díj zsűrijének elnöke Agnes Varda lesz. A 84 éves francia művész az egyetlen nő a francia új hullám rendezői között. Az általa vezetett zsűri a fesztivál különböző programjaiban bemutatandó, összesen 23 elsőfilmből fogja kiválasztani a legjobbat.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!