Díjat kapott a Sátántangó fordítása

2013. május 05. 08:02

George Szirtes Sátántangó-fordítása nyerte el az idei év legjobb fordításának járó Best Translated Book Award 2013-at. Az elismerést az Amzon.com támogatja és a Three Percent című irodalmi magazin alapította azt.

2013. május 05. 08:02

Krasznahorkai László Sátántangójának George Szirtes által készített angol nyelvű fordítása nyerte el idén regény kategóriában a Rochesteri Egyetem (New York állam) Three Percent című irodalmi magazinja által alapított díjat, amelyet a legjobb lefordított könyvnek ítélnek évente - közölte szombaton The Literary Saloon című blogján az egyik zsűritag, Michael Orthofer.

A Best Translated Book Award 2013 díj győzteseit pénteken New Yorkban hirdették ki a PEN World Voices/CLMP Fest keretében. A Sátántangót a New Directions kiadó jelentette meg angolul. Az Amazon.com jóvoltából a fordító és a szerző egyaránt 5-5 ezer dolláros pénzdíjban részesül. A költészet kategóriában az elismerést Nichita Stanescu román költő Wheel With a Single Spoke címmel megjelent kötetének ítélték oda, amelyet Sean Cotter fordított le angolra és az Archipelago Books adott ki.

Kelet-európai dominancia – de két nagyon erős szűk lista alapján és a győztesek méltóak (az elismerésre)” – írta Orthofer. Az elismerést nem először kapta magyar író műve. 2009-ben Bartis Attila A nyugalom című regényének angol nyelvű kiadását díjazták, amely Tranquility címmel jelent meg Goldstein Imre fordításában. A nemzetközi irodalomnak szentelt Three Percent online magazint 2007-ben indították útjára, elnevezése arra utal, hogy az Egyesült Államokban megjelenő könyveknek mindössze 3 százaléka fordítás.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
figo
2013. május 05. 10:38
Gratulálok Krasznahorkainak. Ő a legjobb írónk és hál' istennek már nemzetközileg is egyre sikeresebb.
USsange
2013. május 05. 09:30
"az Egyesült Államokban megjelenő könyveknek mindössze 3 százaléka fordítás." Sötét, zárt világban él egy 400 milliós birkanyáj, akik annyit "tudnak" a világról, amit a tévében eléjük tolnak: terrorista, al-kaida, éljen amerika.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!