Együtt lesz a Fonogram és a VOLTfolió díjátadója

2013. május 22. 10:33

Együtt rendezik meg a Fonogram és a VOLTfolió díjátadó gáláját június 2-án vasárnap a budapesti Millenáris Parkban.

2013. május 22. 10:33

A magyar könnyűzene szereplőinek gáláját, a Fonogram – Magyar Zenei Díj (korábban Aranyzsiráf) átadóját 21. alkalommal rendezik meg, a kulturális-zenei sajtóorgánumokat és médiaszemélyiségeket elismerő VOLTfolió-díjat 2001-ben adták át először. Szűts László, a Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége (Mahasz) és a ProArt elnöke bejelentette: idén ketten kapnak Fonogram-életműdíjat: posztumusz Bódi László Cipő, a Republic együttes márciusban elhunyt énekese, illetve Leslie Mandoki Németországban élő világhírű zenész-producer. A VOLTfolió idei életműdíjasa B. Tóth László rádiós. „Az idei gála arculata kicsit megváltozik az elmúlt évek Fonogram-díjátadóihoz képest, más lesz a forgatókönyv, pergőbb, inkább showműsor-jellegű lesz. A két műsorvezető Fábry Sándor és Hajós András lesz” – mondta Szűts László.

Kitért arra, hogy a díjátadót a Gourmet Fesztivál keretében, a Fair Play hétvége záróeseményeként rendezik meg a Millenárison. A Fonogram-díjra idén nyolc kategóriában nevezhetett a zenei és a médiaszakma, az ötfősre szűkített végső jelöltlistát már korábban nyilvánosságra hozták a szervezők. A Fonogram-életműdíjban részesülő, idén 60 éves Leslie Mandoki a sajtótájékoztatón elmondta: megtiszteltetés számára, hogy szülőhazájában ilyen rangos szakmai elismerést vehet át. „Túl fiatalnak érzem magam egy ilyen díjhoz, sok tervem van még. Az is eszembe jut, hogy míg én 1975-ben, amikor Nyugatra távoztam, a biztosba mentem ki, miközben a kalandorok itthon maradtak” – fogalmazott Leslie Mandoki, aki kitért arra, hogy nagyon sokat köszönhet egykori tanárainak a konzervatóriumban. Az idén februárban a Művészetek Palotájában világhírű társakkal – Jack Bruce (Cream), Bobby Kimball (Toto), Chris Thompson (Manfred Mann's Earth Band), Nick van Eede (Cutting Crew), Greg Lake (ELP), John Helliwell (Supertramp), Chaka Khan, Al Di Meola, Randy Brecker, Bill Evans, Peter Maffay – sikeres koncertet adó Mandoki azt mondta, a zene mellett a Müpa-esttel az is célja volt, hogy a világ jót írjon Budapestről.

„A német közszolgálati csatorna hamarosan leadja az egész budapesti koncertet” – tette hozzá a Dschingis Khan egykori tagja. A Fonogram Az év dala díjára szerdán indul a közönségszavazás a Petőfi Rádió Facebook-oldalán. Lobenwein Norbert, a Sopronból indult VOLTfolió-díj egyik alapítója elmondta, hogy a médiában dolgozókra idén öt kategóriában (televíziós, rádió, újságíró, sajtó, web) jelölt a zenei szakma, ezen felül adják át az életműdíjat, amelyben Ligeti Nagy Tamás (2011) és Göczey Zsuzsa (2012) után idén B. Tóth László rádiós részesül. A művészek alkotásainak védelmét hangsúlyozó tudatossági kampány figyelemfelhívó rendezvényén, a június első hétvégéjére szervezett Fair Play-en június 1-jén szombaton adják át Az év klubja VOLTfolió-díjat, amelyet idén is egy-egy fővárosi és vidéki hely kap a zenészek voksai alapján. A június 2-i közös Fonogram-VOLTfolió díjátadó gála az interneten, a Fonogram YouTube-csatornáján élőben lesz látható, a M1 június 8-án szombaton felvételről közvetít az eseményről.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!