Wattican Punk Ballet: lemezbemutató az Akváriumban

2013. május 07. 10:02

Egy Magyarországon élő örmény duó, a Wattican Punk Ballet tart lemezbemutató koncertet pénteken a budapesti Akvárium Klubban. A Deti Picassóból ismert Arutyunyan testvérek freak rock csapatának Playground című bemutatkozó anyaga nem szokványos muzsika.

2013. május 07. 10:02

A budapesti underground színtér egyik legmerészebb rockformációjának tartott Wattican Punk Ballet a Magyarországon nagyon népszerű örmény pszichedelikus zenekar, a Deti Picasso két tagjából alakult. Az örmény Arutyunyan testvérek Moszkvában nőttek fel, de egy ideje Budapesten (is) élnek. A frontember-énekesnő Gaya gitáron, dobon és billentyűs hangszereken is játszik, fivére, Karen gitározik, dobol és elektronikus hangmintákat használ. Zenéjükben különös elemek keverednek izgalmas egységgé: van benne pszichedelikus rock, táncos punk, eltorzított és kiforgatott pop, színpadi megjelenésükben pedig előszeretettel használnak színházi megoldásokat – közölték a szervezők az MTI-vel.

A testvérek a Deti Picasso tagjaiként több mint húsz európai ország fesztiválján és koncerthelyszínén léptek fel, többek között Németországban, Belgiumban, Hollandiában, Olaszországban, Franciaországban, Magyarországon, Portugáliában, Szerbiában, Szlovákiában, az Egyesült Királyságban és Ukrajnában. Az Arutyunyanok új zenekara stílusát tekintve egyfajta geg-tánc-punk. Bátran vegyítik a nyers erőt, a funky diszkó ritmusokat és a kaukázusi zenei hatásokat; szinte minden számban más hangszeren játszanak, felhasználva loopokat, ritmustöredékeket is.

A napokban Magyarországon az A38 hajó és a Nemzeti Kulturális Alap közreműködésével kiadott Playground című lemez már első hangjaival utal a formáció nemzetköziségére, hiszen az Internacionálé szól. Az olykor a nu metál Los Angeles-i uralkodóit, a szintén örményekből álló System of a Downt idéző, energikus és kiszámíthatatlan zenére három nyelven (angol, örmény, orosz) énekel szöveget Gaya. Az albumon közreműködött mások mellett Bogdan Bobrov a Deti Picassóból és a fúvós hangszereken játszó Grencsó István. Gaya és Karen Arutyunyan számos ismert zenésszel dolgozott már együtt, köztük Alex Hackével (Einstürzende Neubauten), Bobby McFerrinnel, Tony Levinnel (King Crimson) és Nikola Sekuloviccsal (Laibach). A Deti Picassóval felléptek a Depeche Mode, a Massive Attack és a Verve előzenekaraként is.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!