A száz éve született Weöresre és Jékelyre emlékeznek

2013. június 08. 09:24

A száz éve született Jékely Zoltánt és Weöres Sándort válogatáskötettel köszönti a Holnap Kiadó a 84. Ünnepi Könyvhéten, emellett Karinthy Frigyest akcióművészként bemutató könyv és több gyermekvers-kötet is megjelenik a kiadó újdonságai között.

2013. június 08. 09:24

Jékely Zoltán születésének századik évfordulóját a kiadó egy többszörösen szubjektív válogatáskötettel ünnepli meg – mondta az MTI-nek Péterfy Sarolt szerkesztő, aki egyúttal az erdélyi születésű költő unokája is. A Jékely 100 cím nemcsak az évfordulóra utal, hanem a könyv összeállítására is: tíz kortárs költőt kért fel a szerkesztő arra, hogy válogasson össze tíz, számára fontos Jékely-verset, így összesen száz költeményen keresztül tíz különböző Jékely-kép, „Jékely-arc” rajzolódik ki.

Borbély Szilárd, Karafiáth Orsolya, Kemény István, Kovács András Ferenc, Mesterházi Mónika, Schein Gábor, Szabó T. Anna, Szálinger Balázs, Térey János és Tóth Krisztina Jékely-képét ismerheti meg az olvasó. Péterfy Sarolt elmondta: ismert és elismert alkotókat keresett meg, akiknek nagyra tartja a költészetét, és akikről tudta, hogy fontos számukra Jékely. Erről maguk a költők is vallanak a válogatásukhoz fűzött esszéjükben, amely a tíz különleges Jékely-fotóval együtt kiegészíti a kötetet.

A kötet által közvetített összképről szólva a szerkesztő azt mondta: bár a költők „szabadkezet kaptak” a válogatás során, az életművet jól ismerő irodalomtörténészként sincs hiányérzete. Elmondása szerint a klasszikus, fontos költemények nagy része bekerült a kötetbe, ugyanakkor például Karafiáth Orsolya szívesen válogatott be a szerkesztő szavai szerint teljesen elfelejtett zsengéket, kötetbe nem sorolt verseket. Volt, aki a súlyosabb, filozofikusabb költeményeket gyűjtötte össze, Szálinger Balázs viszont épp a Kolozsvárott töltött negyvenes évekből származó, a világháború ellenére derűs életképeket rögzítő versekből válogatott – sorolta a szerkesztő.

Péterfy Sarolt kitért arra: Jékely kortárs költőkkel való összekapcsolásának ötlete már korábban megfogalmazódott benne, és a megvalósításban remekül egymásra találtak a centenárium kapcsán őket felkereső kiadóval. Mint mondta, lehetőséget kívánt adni arra, hogy a korábban irodalomtörténészek által kialakított Jékely-képet mai költők újítsák meg. Milkovich Eszter, a kiadó vezetője a Könyvhétre megjelenő másik büszkeségükként beszélt a szintén száz éve született Weöres Sándor verseinek válogatáskötetéről. Az idei könyvfesztiválra megjelent gyermekvers-válogatás után most a diákok és felnőttek számára gyűjtötték össze a költő legjelentősebb alkotásait. A verseket, ahogy a Kutyafülű Aladár esetében, úgy ennél a kiadványnál is Steinert Ágota irodalomtörténész válogatta – tette hozzá.

A gyerekeknek most is készültek verseskötetekkel – folytatta a kiadóvezető. A Családi kör című antológia, amelyet Havas Katalin állított össze, Arany Jánostól a kortárs alkotókig gyűjti össze a családról szóló verseket. Ennek megfelelően a klasszikus családkép mellett megjelennek a csonka családok érzékeny, a gyermek szemszögét érvényesítő ábrázolásai is – tette hozzá. Újdonság ezek mellett Buda Ferenc első gyermekvers-kötete, a Doromboló, és Kányádi Sándor Küküllő kalendárium című, tizenkét verset tartalmazó lapozó könyve, amely Milkovich Eszter elmondása szerint ebben a formában most jelenik meg először Magyarországon. Mindkét kötetet Keresztes Dóra illusztrálta.

Egészen másfajta érdeklődésre számíthat Fráter Zoltán irodalomtörténész Karinthy, a városi gerilla című, új kötete, amely a teljesség igényével mutatja be és értelmezi a költő, író megnyilatkozásait. Az irodalmár az MTI-nek elmondta: az összes, Karinthy Frigyessel készült interjú, riport, illetve minden ismert, nyomtatásba került reakciója, körkérdésre adott válasza, megnyilatkozása szerepel a kötetben, s ezek szerinte mind „egy irányba mutatnak”. A költő a sajtót és saját népszerűségét tudatosan felhasználva arra törekedett, hogy művei mellett közvetlenebbül is képviselje a nézeteit, amikben hitt, vagyis a gondolatszabadságot, a játékosságot, a szó erejét, az emberséget – fogalmazott a szerző.

Mint felidézte, 1987-ben jelent meg a kötet előzményének tekinthető Mennyei riport Karinthy Frigyessel, amelyben szintén megnyilatkozásait gyűjtötte össze. Akkor azonban a kapcsolatot a sajtó felől vizsgálta: arra koncentrált, hogy a korabeli lapok hogyan használták fel az ismertségét, milyen képet festettek róla – mostanra azonban a felfedezett anyagok bővülésével nyilvánvalóvá vált, hogy a fordított nézőpont az érvényes – hangsúlyozta.

Fráter Zoltán kitért arra: a nyugati írók, művészek példája alapján indított – ahogy a költő nevezte – „gerillaharcot” sokszor a nem klasszikus írói szerepei egyikében folytatta, így például bűvészként, színészként, konferansziéként, feltalálóként. „De mindig jellegzetesen karinthys módon, tele szeretettel, humorral, barátságossággal” – hangsúlyozta a szerző. Mindemellett az olvasók megismerhetik Winston Churchill volt angol miniszterelnök most 90 éves lányának történetét saját elmondása szerint, és A hisztéria felkavaró történetét, Andrew Scull angol pszichiáter könyvét is. Az orvostudomány-történeti monográfiát Lafferton Emese egészítette ki magyarországi vonatkozásokat bemutató fejezettel.

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fahrenheit 451
2013. augusztus 03. 00:05
Weöres Sándor: Robogó szekerek Mennek a fuvarosok, a fekete dobosok a kerekeken éjszaka - a tanyai kutyaugatásokon át, tova! s a falusi zárt kapuk álmain át, tova! az uton a kétfele meredeken árny-hegyü jegenyesor innen is onnan is árkai mentén. A gyerekek alszanak, elviszi őket a fuvalom az égbe, hol érik a csillag, e gömbölyü, de tövises alma, s a hold-fele kanyarog a hintafa bársonya, cifra szalagja, de virrad, a kicsi öcsik és hugok álmai hajnali légcsiga fonatain újra le, földre pörögnek. Súlyos muraközi ló dobog, a kövön a pata kopog, a paripa föl- nyihog - a falon a ló feje, hó-szinen a fekete, tovasuhan – ablakon és puha keszekusza mennyei álmokon átfut az árnyék. Mennek a fuvarosok, aluszik a köpönyegük, ők maguk éberek – az uton a kikeleti lombokon a szekerek erezete iramodik – ágyban a kisfiu és huga mennyei hintafa ágain ezer üvegizmu, salátabo- káju, kakukkfejü tarka lovat lát. http://www.youtube.com/watch?v=12dwLylBINY
Fahrenheit 451
2013. augusztus 03. 00:05
Weöres Sándor: Ars poetica Öröklétet dalodnak emlékezet nem adhat. Ne folyton-változótól reméld a dicsőséget: bár csillog, néki sincsen, hát honnan adna néked? Dalod az öröklétből tán egy üszköt lobogtat s aki feléje fordul, egy percig benne éghet. Az okosak ajánlják: legyen egyéniséged. Jó; de ha többre vágyol, legyél egyén-fölötti: vesd le nagy-költőséged, ormótlan sárcipődet, szolgálj a géniusznak, add néki emberséged, mely pont és végtelenség: akkora, mint a többi. Fogd el a lélek árján fénylő forró igéket: táplálnak, melengetnek valahány világévet s a te múló dalodba csak vendégségbe járnak, a sorsuk örökélet, mint sorsod örökélet, társukként megölelnek és megint messze szállnak. http://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&v=cUAAncoKIYc&NR=1
Fahrenheit 451
2013. augusztus 03. 00:05
Weöres Sábdor: A Tündér Bóbita, bóbita táncol, Körben az angyalok ülnek, Béka-hadak fuvoláznak, Sáska-hadak hegedülnek. Bóbita, bóbita játszik, Szárnyat igéz a malacra, Ráül, igér neki csókot, Röpteti és kikacagja. Bóbita, bóbita épít, Hajnali köd-fal a vára, Termeiben sok a vendég, Törpe-király fia-lánya. Bóbita,bóbita álmos, Elpihen őszi levélen, Két csiga őrzi az álmát, Szunnyad az ág sűrűjében. Csiribiri Csiribiri csiribiri Zabszalma - Négy csillag közt Alszom ma. Weöres Sándor: Csiribiri csiribiri Bojtorján - Lélek lép a Lajtorján. Csiribiri csiribiri Szellő-lány - Szikrát lobbant, Lángot hány. Csiribiri csiribiri Fült katlan - Szárnyatlan szállj, Sült kappan! Csiribiri csiribiri Lágy paplan - Ágyad forró, Lázad van. Csiribiri csiribiri Zabszalma - Engem hívj ma Álmodba.
Fahrenheit 451
2013. augusztus 03. 00:05
Jav.: Weöres Sándor: A Tündér Bóbita, bóbita táncol, Körben az angyalok ülnek, Béka-hadak fuvoláznak, Sáska-hadak hegedülnek. Bóbita, bóbita játszik, Szárnyat igéz a malacra, Ráül, igér neki csókot, Röpteti és kikacagja. Bóbita, bóbita épít, Hajnali köd-fal a vára, Termeiben sok a vendég, Törpe-király fia-lánya. Bóbita,bóbita álmos, Elpihen őszi levélen, Két csiga őrzi az álmát, Szunnyad az ág sűrűjében. Csiribiri Csiribiri csiribiri Zabszalma - Négy csillag közt Alszom ma. Weöres Sándor: Csiribiri Csiribiri csiribiri Zabszalma - Négy csillag közt Alszom ma. Csiribiri csiribiri Bojtorján - Lélek lép a Lajtorján. Csiribiri csiribiri Szellő-lány - Szikrát lobbant, Lángot hány. Csiribiri csiribiri Fült katlan - Szárnyatlan szállj, Sült kappan! Csiribiri csiribiri Lágy paplan - Ágyad forró, Lázad van. Csiribiri csiribiri Zabszalma - Engem hívj ma Álmodba.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!