Orosz film nyert Sanghaji Nemzetközi Filmfesztiválon

2013. június 24. 11:11

A Főnök című orosz film nyerte a Sanghaji Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, a legjobb színésznek járó elismerést a hongkongi Nick Cheung kapta, a legjobb színésznő a tízéves Crystal Lee lett.

2013. június 24. 11:11

Az idén 16. alkalommal megrendezett fesztiválon tíz országból tizenkét alkotás versengett az Arany Serlegért, amelyet a vasárnapi esti gálán adtak át. A fődíjat a 32 éves, elsőfilmes Jurij Bikov alkotásának, a Főnök című filmnek ítélte a zsűri. A dráma egy magát egy gázolás miatt menteni próbáló rendőrfőnökről szól, aki erőfeszítései következtében több ártatlan ember halálát okozza. Bikov nemcsak rendezője, de főszereplője is a mozinak, annak zenéjét is ő szerezte. Munkássága elismeréseként az Arany Serleg mellett a legjobb rendezőnek járó díjat és a fesztivál kiemelkedő művészi teljesítményért járó díját is neki ítélték.

A legjobb színésznek járó elismerést a hongkongi Nick Cheung kapta a Verhetetlen című filmben nyújtott alakításáért. Cheung egy megtört, középkorú egykori bokszbajnokot alakít, aki karrierjét hátrahagyva a társadalom legalján találja magát. A legjobb színésznőnek a tízéves malajziai Crystal Leet választotta a zsűri. Ő a filmfesztivál történetének legfiatalabb nyertese, és Nick Cheung oldalán játszik a Verhetetlen című filmben. Három díjat is besepert vasárnap este a Támasz című svéd dráma, mely a legjobb forgatókönyv, a legjobb operatőr díját és a zsűri nagydíját is megkapta.

A filmfesztivál során több mint 300 kínai és nemzetközi filmet mutattak be, melyek túlnyomó többsége teltházzal futott, a hét közepétől a legtöbb vetítésre már nem lehetett jegyet szerezni. A nemzetközi zsűrit idén a Nyomorultakat és A király beszédét is jegyző Tom Hooper angol rendező vezette, további tagjai közt Michel Kiment francia filmkritikus, Cris Kraus német, Hoszro Maszumi iráni, Jirí Menzel cseh, Ning Hao kínai rendezők, valamint Jü Nan kínai színésznő szerepeltek.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!