Július első hétvégéjén tartják a Borsodi Fonó folkfesztivált

2013. július 03. 15:33

Július első hétvégéjén hamisítatlan fesztiválhangulattal, autentikus magyar népzenével, világzenével, újdonságként pedig dzsesszmuzsikával, valamint rockzenével várja látogatóit a Borsodi Fonó folkfesztivál a diósgyőri várban – közölték a szervezők szerdán, sajtótájékoztatón.

2013. július 03. 15:33

A pénteken kezdődő és vasárnapig tartó, immár tizenhetedik alkalommal megrendezendő Borsodi Fonó több mint húsz koncerttel, mintegy háromszáz fellépővel, népi kismesterség-bemutatóikkal, gasztronómiai különlegességekkel fogadja a várba látogatókat. Július 5-én Miskolc belvárosában kézműves vásár, a Kis Kata zenekar koncertje és a Szakcsi Lakatos Béla fémjelezte Magyar Jazz Quartet Népdalszínház előadása csábítja egyfajta kedvcsinálóként a várban zajló fesztiválprogramokra a miskolciakat és az ide érkezőket.

A várban szombaton Manó-Fonó várja a gyermekeket, miként a Fügedi Márta Népművészeti Egyesület kézműves játszóháza is. Szintén a kisebbeknek kínál programot a Borókás népi játékpark, a csíkszeredai Role zenekar gyermekkoncertje, a gyermek táncház és a Számadó zenekar előadása. A felnőtteknek szól a Magyarvista Social Club koncertje és a Szinvavölgyi Néptáncműhely gálája. A világzenei nagyszínpadon fellép Ferenczi György és a Rackajam, a kubai születésű Elsa Valle, aki olyan legendákkal is szerepelt már együtt, mint Al Di Meola, Santana vagy a Buena Vista Social Club zenészei, így Omara Portuondo vagy Ibrahim Ferrer.

A várakozások szerint telt ház várja a Csík Zenekar majdnem kétórás koncertjét, végül Sebő Ferenc és együttese fellépésével zárul a szombat este. Vasárnap hagyományosan a fiataloké a vár. A „városi betyárok napja” Harcsa Veronika fellépésével indul, majd Herczku Ágnes és Nikola Parov ad ízelítőt a balkáni és a magyar ritmusokból, dallamokból. A keményebb hangzások világából érkezik a Kowalsky meg a Vega, vendégként az egykori Suhancos-rapper FankaDelivel. Kerekes Band-lemezbemutató, majd este 10 órától Péterfy Bori koncertje lesz az est meghatározó eseménye.

A háromnapos fesztivál helyszínén magyar népművészeti skanzent alakítanak ki. Munka közben fafaragót, kovácsot, mézeskalácsost, bőrmívest, szövőt, gyertyamártót, tekenővájót és csuhéfonót is láthatnak az érdeklődők, akiket népművészeti termékek vására, gasztronómiai utca, valamint a bor- és pálinka udvar is vár. A sajtótájékoztatón az is elhangzott: a vár tervezett rekonstrukciós munkálatai alatt – igaz, bizonyos korlátozásokkal – fogadja a látogatókat. Bár az elmúlt évben a Kaláka Fesztivál Egerbe „költözött”, ám Miskolc nem marad folkfesztivál nélkül, a Borsodi Fonó „ízig-vérig” miskolci.

 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!